Renuntarea la tigari este o incercare dificila. Dar, daca sunt puse in balanta beneficiile si dezavantaje fumatului, aceasta se va inclina spre abandonarea acestui viciu. De fiecare data, medicii atrag atentia asupra efectelor nocive ale tutunului asupra sanatatii, insa putine persoane reusesc sa se lase de fumat. Dupa cum spun medicii, primul pas pentru renuntarea la fumat este gasirea unei motivatii. O persoana trebuie sa se autoconvinga de necesitatea de a se lasa de fumat.

"Argumentele sunt multiple. Fumatul este un factor de risc si provoaca numai boli grele: afectiuni cardiovasculare, ca infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, cancer bronho-pulmonar si BPOC", ne-a declarat prof. dr. Miron Bogdan, medic la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti. Al doilea pas este sa ceara sfatul unui medic de familie, iar apoi al unui medic pneumolog sau expert in combaterea fumatului.

"Daca un om incearca spontan sa se lase de tigari, nu are mai mult de 5 la suta sanse de reusita. Definitia lasatului de fumat este "Nici un fum la sase luni". Din acest punct de vedere exista si in Romania astfel de medici, care il pot ajuta pe pacient atat cu sfaturi, cat si cu tratamente, cum ar fi substituentii de nicotina sau medicamentele care corecteaza tulburarile secundare la cei care vor sa se lase", ne-a mai spus prof. dr. Miron Bogdan.

In Romania, 48 la suta din barbati, 37 la suta din femei si 22 la suta dintre adolescenti fumeaza. Medicii specialisti au descoperit ca o persoana care fumeaza traieste, in medie, cu 14 ani mai putin. Studiile au scos in evidenta ca adolescentii care fumeaza au un comportament mai agresiv, iar gandirea lor e mult incetinita. Aceste cifre au fost prezentate ieri, cu ocazia Zilei Mondiale Fara Tutun.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.