Ministrul Sanatatii, Ion Bazac a avut marti o discutie oficiala cu seful Biroului Bancii Mondiale, Benoit Blarel cu privire la problemele cu care se confrunta sistemul de sanatate din Romania si au stabilit un “parteneriat” pentru urmatorii 4 ani in vederea solutionarilor problemelor din sanatate.

Sunt incantat ca, pentru prima oara, intr-o perioada lunga de timp, Ministerul Sanatatii are o strategie bine definita si, in consecinta, isi poate stabili clar prioritatile”, a declarat Blarel dupa discutia cu ministrul Bazac. Acesta s-a aratat dispus sa asigure consultanta Ministerului Sanatatii pentru indeplinirea prioritatilor stabilite.

Astfel, cei doi oficiali au convenit asupra alcatuirii unei echipe comune de lucru, care sa defineasca principalele directii strategice de dezvoltare a domeniului Sanatatii pentru urmatorii 3-4 ani. Aceasta strategie se va integra intr-un plan stabilit la nivel regional („Regional Partnership Strategy”), cu obiective si tinte strategice pentru Romania.

Pentru a asigura sustenabilitatea reformei in sistemul romanesc de sanatate nu avem nevoie sa reinventam roata, ci sa validam gandirea noastra strategica, facand uz de expertiza vasta a unor institutii de prestigiu la nivel global cum este Banca Mondiala. Intr-un context economic nefavorabil, aceasta institutie poate asigura Ministerului Sanatatii acces la finantari, in plus poate furniza consultanta strategica, in scopul identificarii solutiilor optime pentru rezolvarea problemelor din Sanatate”, a declarat Ministrul Sanatatii.

Oficialul Bancii Mondiale a remarcat necesitatea imbunatatirii capacitatii de absorbtie a fondurilor si de management a proiectelor in desfasurare.

In cadrul discutiilor, Ministrul Sanatatii a solicitat Bancii Mondiale sprijin in analiza realismului si oportunitatii implementarii programului de constructie si reabilitare a unor spitale, tinand cont si de restrictiile bugetare. Un raport referitor la rationalizare a sistemului de sanatate, ignorat de administratia anterioara, a fost realizat de consultanti internationali cu sprijinul Bancii Mondiale in 2003. Acesta evidentia faptul ca, desi exista o nevoie reala de spitale moderne, nu este necesara cresterea numarului de paturi la mia de locuitori in Romania, acesta situandu-se printre cele mai ridicate din Europa.

Banca Mondiala urmeaza sa trimita la Bucuresti, in perioada imediat urmatoare, o echipa de experti de la Washington care va evalua situatia existenta si va prezenta o propunere revizuita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.