Romania va deveni o tara a lui Big Brother, iar cetatenii ei vor fi transformati in roboti controlati si controlabili de catre autoritatile statului, in urma legii care prevede stocarea datelor telefonice, sustine directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu.

Potrivit lui Iorgulescu, directiva care prevede obligatia statelor membre ale Uniunii Europene de a stoca date generate sau prelucrate de catre furnizorii de servicii de comunicatii incalca flagrant dreptul la viata privata prevazut de Constitutia Romaniei. "Nu in ultimul rand transforma cetatenii acestei tari in posibili infractori ori aflati in legatura cu posibili infractori. Chiar daca nu se intra in continutul acestor comunicatii electronice, simpla stocare pe o perioada de sase luni a acestora ne transforma intr-o societate de roboti controlati si controlabili de catre autoritatile statului", sustine directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, potrivit NewsIn.

In acelasi timp, Georgiana Iorgulescu atrage atentia ca transpunerea directivei UE intra "in coliziune cu legislatia penala speciala in materie de terorism, coruptie si crima organizata. "In cazul celei din urma, <<accesul la sisteme informationale>> se poate face cu mandat de la procuror, in faza actelor premergatoare, in vreme ce in legea 289/2008, accesul la datele stocate se face numai cu mandat de la judecator cu urmarirea penala pusa in miscare", explica Iorgulescu, care adauga ca si Codul de procedura penala romanesc (art. 91 indice 1) permire accesul la continutul comunicatiilor tot in faza actelor premergatoare.

Reprezentantul CRJ sustine ca reactia Parchetului General cu privire la aceasta lege deriva din faptul ca accesul la listinguri, precum si la continut nu s-ar mai putea face decat dupa ce urmarirea penala este pusa in miscare.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti, ca unele din noile prevederi privind retinerea datelor telefonice incurca activitatea procurorilor si ca va propune Ministerului Justitiei modificarea acestora, potrivit NewsIn.

"Avand in vedere ca aceasta lege intra in vigoare, am cerut un punct de vedere de la mai multi colegi procurori si am constatat ca sunt o serie de prevederi care ne vor incurca activitatea. Am centralizat punctele de vedere venite de la mai multi colegi din teritoriu si in cursul zilei de maine (n.r. miercuri) vom formula o propunere catre MJ, iar in masura in care se vor considera fundamenentate, noi speram sa se modifice aceste dispozitii", a declarat Kovesi.

Start la monitorizarea convorbirilor telefonice si a SMS-urilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.