Procurorul General al Romaniei sustine ca Legea privind retinerea datelordespre comunicatii ingreuneaza activitatea procurorilor

Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, este nemultumita de unele prevederi ale Legii nr. 298/2008, privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de comunicatii, lege care a intrat de ieri in vigoare.

Laura Kovesi a declarat ieri ziarului ZIUA ca unele prevederi ale Legii nr. 298/2008 vor ingreuna activitatea procurorilor, si vor lasa descoperite o serie de infractiuni deosebit de grave, in sensul ca pentru acestea nu se vor mai putea obtine datele vizate de respectiva lege. "Intrucat legea a intrat deja in vigoare, am cerut un punct de vedere colegilor mei din Ministerul Public, care au identificat cateva impedimente care ne vor ingreuna activitatea.

Primul impediment il reprezinta conditia din lege ca solicitarea de date sa poata fi efectuata doar dupa inceperea urmaririi penale", a declarat Kovesi.

Procurorul General a calificat drept o restrangere a drepturilor aceasta obligatie impusa de lege, si a argumentat cu faptul ca daca pentru obtinerea unui listing al unor convorbiri telefonice se cere ca urmarirea penala sa fie inceputa, "normele codului de procedura penala sunt mai putin restrictive in ceea ce priveste interceptarea convorbirilor telefonice, care pot fi efectuate si in faza actelor premergatoare, deci fara ca urmarirea penala sa fie inceputa".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.