Desi tara noastra a suferit "un cutremur social de gradul zece la nivelul starii de spirit pozitive", inregistrand o scadere de 15 puncte procentuale, de la 44% in primavara 2008, la 29% in toamna 2008, Romania se situeaza pe locul al patrulea in UE, din punct de vedere al optimismului, dupa Suedia, Danemarca si Franta.

Starea de opinie a romanilor s-a schimbat fundamental din martie 2008 pana in octombrie 2008, potrivit Eurobarometrului 70, inregistrandu-se cele mai puternice variatii din ultimii cinci ani. Astfel, daca in primavara, 44% dintre romani credeau ca vor trai mai bine in urmatoarele 12 luni, in octombrie, doar 29% isi mentineau aceasta parere. La nivel european, scaderea nu este atat de mare, optimismul fiind de 32% in martie si de 24 % in octombrie. "Acestea sunt, foarte probabil, ecouri sociale ale crizei manifestate initial in tarile occidentale", a declarat sociologul Dumitru Sandu, cel care a interpretat datele Eurobarometrului, citat de NewsIn.

Romania se situeaza pe locul al patrulea in UE, din punct de vedere al optimismului, fiind devansata de Suedia (38%), Danemarca (34%) si Franta (30%), dar depasind Marea Britranie (28%).

Din datele studiului reiese ca si optimismul financiar al romanilor a avut de suferit. Astfel, ponderea celor care apreciaza ca situatia financiara a gospodariei proprii va fi mai buna in urmatoarele 12 luni se reduce de la 40% in martie 2008 la 28% in octombrie.

Romania ramane, de asemenea, una dintre tarile cu un nivel redus al satisfactiei de viata, aceasta atingand numai 47%, in timp ce in Polonia ajunge la 76%, in Cehia si Spania la 83%, in Franta la 80%, in Italia la 63%, iar in Germania la 85%. Pe de alta parte, Bulgaria si Ungaria inregistreaza o satisfactie mai scazuta decat Romania, cu 38%, respectiv 46%.

Intrebat cum arata optimismul romanului de rand in prezent, spre deosebire de octombrie 2008, momentul la care a fost realizat studiul si cand Romania nu era inca atat de afectata de criza, Dumitru Sandu a spus ca "situatia ar arata in momentul de fata mult mai prost". "In Romania nu am avut (in octombrie 2008 - n.red.) reactie la criza, ci reactie la un anunt de criza. Acum am avea reactie la criza efectiva", a explicat sociologul.

Nicolae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, institutia care a comandat raportul national al Eurobarometrului pentru Romania, a fost de acord ca in prezent, situatia ar arata si mai rau. "Intre timp a aparut criza gazelor, care a avut un efect psihologic asupra romanilor, la care se adauga si perspectiva faptului ca multe promisiuni electorale nu vor fi respectate", a punctat Idu.

In ceea ce priveste siguranta locului de munca, 28% dintre romani considera ca aceasta va fi mai proasta in urmatoarele 12 luni, fata de 24% in martie 2008, ceea ce nu este o diferenta substantiala. De altfel, romanii erau, in octombrie 2008, printre cei mai putin ingrijorati din UE, unde media celor care credeau ca situatia locurilor de munca va fi mai proasta era de 53%. Una dintre cele mai ingrijorate tari era Ungaria, cu 70%. Pe de alta parte, bulgarii, similar cu romanii, erau numai in proportie de 21% ingrijorati.

In schimb, 20% dintre romanii chestionati sunt ingrijorati de situatia economica a UE, in crestere cu 11% fata de martie 2008, iar 31% fata de situatia ecomomica a Romaniei.

Eurobarometrul a fost realizat la cererea Comisiei Europene pentru cele 27 de state membre ale UE si cele trei candidate, Turcia, Croatia si Macedonia. Pentru Romania, datele au fost culese in perioada octombrie-noiembrie 2008, pe baza unui esantion reprezentativ la nivel national, de 1053 de persoane de 15 ani si peste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.