"Trebuie sa mananci ca sa traiesti, nu sa traiesti ca sa mananci". Asa spunea Socrate sau, ma rog, asa afirma Plutarh ca ar fi spus Socrate. Vorbe atat de intelepte plaseaza omul intr-un consumerism exagerat, intr-o delectare gastronomica inimaginabila, guvernata de pofte si gusturi. Iar asta pentru ca, inca din cele mai vechi timpuri, multi traiau numai ca sa manance...Lucru de care, contrar actiunilor si gandirilor unui om inzestrat cu inteligenta, ne lovim si astazi.
Plecand de la celebrul citat de mai sus, putem spune ca in viata, prioritare ne sunt viciile si poftele, in locul simtului masurii si al cumpatarii. Desigur, mai exista vorba aceea pe care multi o folosesc drept scuza suprema, si anume ca barbatul fara burta e ca femeia fara sani. In realitate, e mult mai grav ca barbatul sa aiba burta decat ca femeia sa nu aiba sani. Asta pentru ca, o parte semnificativa din grasime este localizata pe viscere, secretant hormoni cu actiuni nu tocmai favorabile asupra organismului.

Unde mai pui ca bolile cardiovasculare sunt interdependente cu nivelul tesutului gras, iar obezitatea reprezinta un factor de risc crescut pentru infarctul miocardic sau ischemiile dureroase. Unde mai pui ca un indice corporal crescut e corelat cu dezechilibre hormonale importante, sau ca obezitatea ajunge la un moment dat sa-ti preseze cutia toracica atat de mult incat, simti ca te sufoci dupa nici un etaj urcat. Lasand la o parte problemele strict legate de sanatate, mai adauga si toate acele complexe care apar iminent odata cu kilogramele in plus.


Despre autor:

Yuppy

Citeste articolul integral in Yuppy

Sursa: Yuppy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.