O treime dintre emigrantii romani cu studii superioare nu intentioneaza sa se intoarca in Romania, potrivit rezultatelor European Values Survey 2008, centralizate de Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii (ICCV)

O alta treime a emigrantilor este indecisa, iar 15% dintre ei spun ca se vor intoarce acasa in curand.

Potrivit datelor extrase de NewsIn din European Values Survey 2008 si din Sondajul asupra Valorilor Migrantilor Romani, intre emigrantii romani si romanii din tara nu exista diferente remarcabile in ceea ce priveste importanta acordata familiei, muncii si chiar politicii.

Timpul liber, prietenii si mai ales religia ofera insa o imagine care apropie diaspora mai mult de modelul european, indepartand-o de realitatea din tara. Astfel, emigrantii romani cu studii tertiare acorda o importanta mult mai mare prietenilor si timpului liber decat romanii ramasi acasa.

In ceea ce priveste religia, exista o diferenta foarte mare intre emigranti si romanii din tara: indiferent de varsta sau educatie, importanta religiei este diminuata in cazul emigrantilor.

Intre 1990 si 2008, importanta acordata religiei a crescut continuu la romanii din tara, iar cea a muncii a cunoscut o usoara diminuare dupa 1999. La romanii cu studii superioare aflati peste granita, importanta domeniilor vietii este mai apropiata de media europeana.

European Values Survey si World Values Survey formeaza seria sondajelor valorilor, repetate in intreaga lume odata la 4-5 ani, care permit inregistrarea schimbarilor modului in care oamenii gandesc despre propria lor viata.

Esantionul romanesc al valului 2008 al European Values Survey include 1.488 de respondenti, colectarea datelor realizandu-se in perioada aprilie-iunie 2008, in parteneriat cu MetroMedia Transilvania.

Fundatia Soros, ASG si diferite asociatii ale migrantilor au sprijinit proiectul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.