Actiunea de la Tribunalul Bucuresti, in care Asociatia Frontul Negustoresc Obor cere anularea hotararii de aprobare a proiectului de parteneriat public-privat intre Administratia Pietelor si Piata Obor Market, a fost respinsa, pe motiv ca asociatia nu a platit taxa de timbru

Conform avocatului Asociatiei Frontul Negustoresc Obor, Victor Vasile, asociatia a intentat in 2007 proces Consiliului Local sector 2 si Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru ca instanta sa suspende executarea unei hotarari a Consiliului Local si apoi sa o anuleze.

Avocatul a declarat ca va ataca decizia din acest proces.

Hotararea Consiliului Local sector 2 este cea prin care s-a aprobat proiectul de parteneriat public-privat intre Administratia Pietelor si Obor Market, respectiv transferul catre Obor Market a folosintei terenului pe care trebuia sa fie construit acest proiect. Potrivit avocatului, Tribunalul a obligat Asociatia Frontul Negustoresc Obor sa plateasca taxa de timbru 10% din valoarea contractului.

Asociatia Frontul Negustoresc Obor, din care fac parte comerciantii din piata, a facut front comun cu Prefectura Bucuresti intr-un alt proces, pe motiv ca planurile de modernizare ale primariei ar viza, de fapt, transformarea pietei intr-un mall.

In celalalt proces, Consiliul Local al sectorului 2 a adoptat in primavara anului 2008 o hotarare care prevedea ca suprafata de 39.117 de metri patrati ai pietei Obor sa fie data cu drept de exploatare, cu plata corespunzatoare a redeventei, investitorilor care au semnat cu primaria contractul de ridicare a unei constructii pe locul pietei. Hotararea modifica una precedenta, ce dadea drept de folosinta gratuita asupra terenului.

Fostul prefect al Capitalei, Catalin Deaconescu, a dat in judecata Primaria sectorului 2, considerand ca modernizarea Pietei Obor se face in baza unui contract cu mai multe incalcari ale legii. Deaconescu a invocat, in primul rand, actul aditional la contractul de asociere incheiat intre Consiliul Local al sectorului 2 si grupul de investitori care ar trebui sa modernizeze piata Obor.

"In acest act aditional se mentioneaza ca, in cazul in care proiectul de modernizare a pietei nu este dus la bun sfarsit, Consiliul Local este bun de plata si, mai mult de-atat, nu se precizeaza, din cate stiu, valoarea despagubirilor. S-ar putea, astfel, sa apara un nou caz Bordei", a afirmat fostul prefect.

Tot in actul aditional al contractului de asociere, este prevazuta posibilitatea ca investitorii sa poata ipoteca terenul pus la dispozitie pentru construirea noii Piete Obor. Aceasta prevedere, considera Prefecura Capitalei, incalca articolul 136 din Constitutie, potrivit careia domeniul public nu poate fi ipotecat.

Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a replicat spunand ca, prin atacarea in instanta a hotararii de aprobare a contractului incheiat de Consiliul Local cu investitorii, prefectura blocheaza modernizarea pietei Obor.

"Desi era informat cu privire la toate etapele legale parcurse, prefectul Catalin Deaconescu, prin actiunea sa de contestare pe ultima suta de metri, dupa 363 zile, a hotararilor Consiliului Local al sectorului 2, prin care s-a aprobat modernizarea Pietei Obor, produce o intarziere a proiectului si pagube de milioane de euro pe care trebuie sa le suporte", a afirmat primarul sectorului 2.

Actul atacat de prefect este Hotararea Consiliului Local al sectorului 2 numarul 131/2006, din 15 decembrie 2006, privind aprobarea contractului de parteneriat public-privat privind modernizarea Pietei Obor.

Pana in prezent, in cadrul actiunii de mutare a pietei in sediul amenajat provizoriu pana la finalizarea lucrarilor de reconstructie s-au cheltuit peste 990.000 de lei pentru amenajarea platformei cu tarabe si peste 340.000 lei pentru achizitionarea de tarabe. In acelasi timp, a fost demolata fosta piata, lucrare ale carei costuri s-au ridicat la 70.000 euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.