La vanatoarea organizata sambata si duminica de omul de afaceri Ion Tiriac pe domeniul privat din localitatea bihoreana Balc au participat 25 de persoane. Cei mai multi dintre invitatii lui Ion Tiriac sunt oameni de afaceri care conduc adevarate imperii economice in domeniul auto si in cel alimentar.

Ninsoarea asterne un strat subtire de zapada peste un ciuline aflat pe marginea unui parau inghetat. In aerul rece si curat, zgomotul indepartat al impuscaturilor se amesteca cu vagile dangate ale clopotelor care vestesc slujbele oficiate in satele Almasu Mare si Balc. Un drum plin de gropi, acoperit de un strat subtire de zapada, peste care drumarii au asternut dungi transversale de nisip, se termina la o poarta mare, din lemn sculptat, care aminteste de stilul portilor din vestul Maramuresului.

Poarta are alaturi o decoratiune din lemn sculptat, in centrul careia troneaza capul unui mistret, deasupra inscriptiei Wild Boar. Este numele asociatiei patronate de omul de afaceri Ion Tiriac, care a concesionat fostul domeniu de vanatoare al lui Nicolae Ceausescu din localitatea situata la granita dintre judetele Bihor, Satu Mare si Salaj. Proprietatea este inconjurata cu un gard de sarma ghimpata, prin care trece, in mod obisnuit, curent electric, dupa cum informeaza placute de avertizare prinse din loc in loc de gard.

Domeniul de vanatoare are in mijloc un pavilion inconjurat de paduri seculare de fagi, carpeni, stejari, ulmi si artari. Din loc in loc se afla luminisuri. Proprietatea este brazdata de drumuri create pentru masinile de teren ale vanatorilor, dar si de linii de tragere. Acestea sunt fasii defrisate de padure, unde asteapta in foisoare vanatorii. Mistretii sunt goniti de haitasi in bataia pustilor. Cum la vanatorile din Balc vin puscasi experimentati, cu arme de mare precizie, iar porcii mistreti sunt inchisi in tarcul de sarma ghimpata, animalele nu au nici o sansa. Anul acesta, vanatoarea a inceput sambata dimineata. Pe un ger de crapau pietrele, iar zapada inghetata formase o crusta dura, ce se spargea sub greutatea barbatilor, aproximativ 70 de haitasi s-au adunat pe platoul din fata portii de la ora 7.00. Dupa ce au intrat pe domeniu, ei au primit veste reflectorizante, apoi au avut parte de un scurt instructaj. Haitasii locuiesc in sate apropiate din judetele Salaj si Satu Mare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.