Anul trecut, in Romania s-au nascut peste 20.000 de copii ai caror mame erau minore. Mii de fete au intrat astfel in lumea adultilor.

Fetele au ajuns la sarcina fie accidental, fie pentru ca sunt deja maritate neoficial, iar nasterea copilului este o traditie a comunitatii in care traiesc. Astfel, la Spitalul Judetean Resita aproape ca nu exista luna in care sa nu nasca o gravida sub 18 ani. Majoritatea adolescentelor aflate in aceasta situatie sunt de etnie roma sau de la tara. In 2008, la cabinetele medicilor de familie din judetul Vaslui au fost inregistrate peste 30 de cazuri de gravide minore cu varste sub 15 ani si alte 480 de gravide cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani.

Conform statisticilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, alte sapte fete cu varste sub 15 ani s-au prezentat la medic solicitand intreruperi de sarcina. "A crescut foarte mult numarul minorelor care si-au inceput viata sexuala si ajung la noi, fie pentru a naste, fie pentru o intrerupere de sarcina.

Sunt fete care provin din toate mediile sociale, iar situatia este provocata, in principal, de lipsa de educatie a tinerelor", a explicat un medic din cadrul Sectiei de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui. Multe gravide minore care ajung pe paturile spitalelor cu sarcini in stare avansata provin din familii cu foarte multi copii, cu un nivel de educatie scazut si in care exista mentalitatea ca o fata de 14-15 ani este "buna de maritat".

La polul opus, Constantin Cabuz, secretar al CJ Tulcea, a declarat ca in acest judet sunt foarte rare cazurile in care minorele nasc. "Recent am inregistrat totusi un caz deosebit. O minora de 15 ani aflata in sistemul de ingrijire maternala a ramas gravida. Ea urmeaza sa nasca in scurt timp, iar tatal copilului este si el minor. Mai grav este ca minora gravida se afla in plasament maternal la o matusa care nu si-a indeplinit atributiile specifice unei mame maternale", a spus Cabuz.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.