Comandantul Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc, a declarat duminca pentru NewsIn ca a fost recuperata cutia neagra a avionului Tiriac Air care a iesit de pe pista, vineri seara, in momentul aterizarii, dar ca descifrarea datelor ar putea dura chiar si un an

„Cercetarile au inceput vineri spre sambata noaptea in jurul orelor 02.00. Prima parte a lucrarilor de prelevare a probelor a durat pana la 05.00. Apoi ne-am dus sa facem un dus, fiindca eram inghetati si pe la 08.00 am inceput din nou. A fost luata cutia neagra, inregistrarile radio din timpul zborului dintre avion si turn. Pana va fi descifrata cutia neagra poate dura si un an. Dar, ceea ce pot sa va spun, e ca accidentul nu are nicio legatura cu lucrarile de modernizare ale pistei”, a declarat comandantul Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc.

Incercarea de a scoate cutia neagra din coada avionului s-a dovedit a fi o treaba deloc usoara, deoarece aceasta zona avionului in care se afla amplasata era lipita de pamantul inghetat. Nu s-a putut apela la un utilaj care sa fi ridicat coada avionului, intrucat aparatul trebuia conservat exact in pozitia de dupa accident. Astfel, membrii comisiei de investigatii au fost nevoiti sa sape in pamantul inghetat pentru a ajunge la cutia neagra. In cursul zilei de sambata, inspectorii au studiat si fotografiat pista aeroportului, precum si aeronava avariata, aflata dincolo de perimetrul imprejmuit al aeroportului. Aparatul de tip Gulfstream, inmatriculat sub numarul YRTIG, se afla in acelasi loc unde se oprise dupa ce a parasit pista, rupand gardul aeroportului si trecand peste un canal lat de circa trei metri. Botul aparatului de zbor, care prezinta avarii serioase, a fost acoperit cu o husa cauciucata de culoare galbena. Aparatul a fost asigurat, perimetrul incercuit cu o banda galbena, iar accesul altor persoane decat membrii comisiei este interzis in zona respectiva.

In paralel cu ancheta specialistilor de la Autoritatea Aeronautica Civila, se deruleaza si o ancheta a politistilor criminalisti din cadrul Inspectoratului de Politie Bihor si una a procurorilor de pe langa Parchetul Curtii de Apel Oradea. Acestia din urma au prelevat pana acum probe biologice de la cei doi piloti ai aparatului.

Un avion apartinand Tiriac Air a iesit de pe pista, vineri, 16 ianuarie, in momentul aterizarii pe Aeroportul din Oradea, cel mai probabil din cauza unei defectiuni la trenul de aterizare, dar si din cauza conditiilor meteo, la Oradea ningand incontinuu incepand de vineri dimineata. Avionul plecase in jurul orei 15.30 din Bucuresti, iar la bordul sau se aflau 10 persoane, invitate la vanatoarea care va fi organizata sambata pe domeniul de la Balc al omului de afaceri Ion Tiriac, precum si doi membri ai echipajului. Potrivit unor surse aeroportuare, aparatul a iesit in afara pistei si a mai parcurs pe camp o distanta de aproximativ 200 de metri, inainte de a se opri langa gardului metalic al aeroportului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.