Presedintele Vladimir Voronin a semnat un decret privind crearea unei comisii nationale pentru organizarea funerariilor nationale pentru Grigore Vieru si va anunta o zi de doliu national. Corpul neinsufletit al marelui poet va fi depus marti dimineata la ora 9.00 la Teatrul de Opera si Balet de la Chisinau, dupa care va fi inmormantat la cimitirul Armenesc de la Chisinau.

"In semn de profunda durere in legatura cu moartea tragica a eminentului poet Grigore Vieru, clasic al literaturii nationale contemporane, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat decretul privind declararea zilei de doliu national si constituirea Comisiei de stat pentru organizarea funeraliilor poetului Grigore Vieru", anunta un comunicat al Presedintiei, citat de NewsIn.

Conform decretului, in ziua de 20 ianuarie 2009, in toate localitatile republicii vor fi arborate in berna drapelele de stat, la ora 10.00, se va cinsti memoria poetului Grigore Vieru prin pastrarea unui moment de reculegere, institutia publica nationala a audiovizualului Compania Teleradio-Moldova va organiza transmiterea in direct a ceremoniei funeraliilor poetului Grigore Vieru. In toate institutiile de invatamant se va organiza o ora a memoriei poetului Grigore Vieru.

Prin decret se recomanda autoritatilor publice, intreprinderilor si organizatiilor sa renunte la desfasurarea, in ziua de 20 ianuarie 2009, a actiunilor distractive de masa; redactiilor ziarelor, posturilor de radio si televiziune sa tina cont de specificul zilei de 20 ianuarie 2009 la editarea publicatiilor si la formarea programelor din aceasta zi.

Corpul neinsufletit al lui Grigore Vieru va fi depus marti dimineata la ora 9.00 la Teatrul de Opera si Balet de la Chisinau pentru ca doritorii sa-si poata lua ramas bun de la poet, dupa care va fi inmormantat la cimitirul Armenesc de la Chisinau, a declarat fiul poetului, Calin Vieru, citat de NewsIn. Calin Vieru a precizat ca potrivit testamentului tatalui sau, acesta a dorit sa fie inmormantat alaturi de mama sa, dar nu la Pererata, cum s-a crezut initial, ci la Chisinau, urmand ca osemintele mamei sale sa fie deshumate si aduse la cimitirul Armenesc. Acest lucru se va face insa ulterior.

La cimitirul Armenesc din Chisinau sunt inmormantate personalitatile publice din Republica Moldova. Este locul unde odihnesc si Doina si Ion Aldea Teodorovici, prieteni buni ai lui Grigore Vieru, decedati si ei in urma unui accident rutier.

Poetul basarabean Grigore Vieru, care a suferit un grav accident rutier in urma cu doua zile, a incetat din viata in noaptea de sambata spre duminica. Cauza mortii a fost un stop cardiac, pe fondul unor politraumatisme multiple si al unei poliinsuficiente a sistemelor si organelor, iar decesul a survenit la ora 1.20, a declarat presei ministrul moldovean al Sanatatii, Larisa Catrinici.

Potrivit NewsIn, medicii moldoveni au fost constienti din momentul internarii, dupa accident, ca starea lui Grigore Vieru este extrem de critica si ca doar puterea unui miracol il mai putea salva, a adaugat Catrinici. Poetul a decedat la exact 48 de ore de la producerea accidentului rutier.

Grigore Vieru a fost internat in noaptea de joi spre vineri in urma unui grav accident rutier, produs in conditii de ceata pe un segment avariat de sosea. Automobilul in care se afla s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate plasat in mijlocul soselei, in regiunea comunei Danceni, raionul Ialoveni. Vieru se intorcea din sudul Republicii Moldova, unde participase, la Cahul, la un concert omagial consacrat lui Mihai Eminescu.

Considerat cel mai mare poet contemporan din Republica Moldova, Grigore Vieru ar fi implinit 74 de ani la 14 februarie. Poetul s-a nascut in anul 1935, in localitatea Pererata, aflata acum pe teritoriul Republicii Moldova. A debutat in anul 1957, pe vremea cand era student la Chisinau, cu o placheta de versuri pentru copii. Ulterior, in 1968, se remarca cu volumul de versuri lirice "Numele tau", cartea devenind obiect de studiu in universitati in chiar anul aparitiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.