Bolnavii de cancer din tarile Europei nu au acelasi acces la cele mai noi si mai scumpe metode de tratament, potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la Institutul Karolinska din Suedia.

Datele au fost adunate de medicul oncolog Nils Wilking si expertul in probleme de economie sanitara Bengt Jonsson si innoiesc cercetarile in domeniu facute pana in 2007, potrivit NewsIn. Studiul celor doi demonstreaza ca exista diferente mari ale ratelor de supravietuire in diferite tari europene, in functie de accesul la cele mai moderne si scumpe metode de tratament.

In Suedia, de exemplu, rata de supravietuire pentru persoanele diagnosticate cu o forma de cancer este de 60,3% la barbati si 61,7% si la femei, fata de Cehia, unde rata este de 37% la barbati si 49,3% la femei.

Studiul suedez mai arata ca tarile cu cel mai eficient acces la metodele moderne de tratament sunt Austria, Franta si Suedia, in timp ce Polonia, Cehia si Marea Britanie raman mult in urma la acest capitol.

"Diferentele intre tari nu s-au schimbat foarte mult din 2005", spun autorii studiului.

Piata medicamentelor pentru cancer inregistreaza cea mai rapida crestere, dar folosirea unor medicamente scumpe este mai dificila in unele tari europene, unde sistemul de sanatate, sustinut din bugetul de stat, rebuie sa faca fata unor costuri din ce in ce mai mari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.