Iranianul Jahani Farid, implicat in frauda de la sucursala BRD Craiova, a murit, sambata dimineata, in Spitalul Judetean din Timisoara, internat fiind intr-o stare grava la sectia de terapie intensiva dupa ce s-a aflat in greva foamei in penitenciar, transmite NewsIn

"A decedat astazi (sambata, n.r.) la ora 11.30. Era internat la sectia de terapie intensiva. A fost internat la noi din 14 decembrie 2008”, au declarat, pentru corespondentul NewsIn, angajatii Spitalului Judetean din Timisoara de la Biroul de Internari. Potrivit sursei citate, barbatul a ajuns la spital dupa ce se afla intr-o stare deplorabila, refuzand sa manance cat timp a fost incarcerat la Penitenciarul din Timisoara.

Farid Jahani, zis Paul Valuta, a fost arestat in februarie 2008, pentru implicare intr-o frauda de peste doua milioane de euro de la BRD Craiova.

In frauda BRD Craiova sunt judecate sase persoane, de savarsirea infractiunilor de initiere, constituire, apartenenta si sprijinire a unui grup infractional organizat. Cele sase persoane trimise in judecata in aceast dosar au fost acuzate, initial, de procurorii DIICOT Timisoara de spalare de bani, aderare la un grup de crima organizata si infractiuni din domeniul informaticii. Prejudiciul creat institutiei bancare, la inceputul lunii februarie, a fost de 8 milioane de lei.

Intre cei arestati se afla si Farid Jahani, un cunoscut om de afaceri din Craiova, de origine iraniana, pe care anchetatorii il considera a fi “creierul” filierei prin care s-a devalizat banca.

Pe 5 februarie 2008, ofiterii Crimei Organizate Craiova, la solicitarea procurorilor timisoreni, au retinut-o pe casiera de la filiala BRD Craiova, Mihaela Rosana Bitu, care a transferat ilegal 2,2 milioane de euro in conturi private. Femeia s-a folosit ilegal de parola de acces a directorului sucursalei, jumatate din suma fiind virata pe numele lui Osman Tunc, cetatean turc stabilit la Bucuresti. Restul banilor au ajuns la Timisoara, in contul lui Doru Meosu. Pe 1 februarie, Meosu a reusit sa ridice suma de 30.000 de euro. Rand pe rand, au fost arestati, in decurs de cateva zile, toti complicii casierei: Doru Meosu, Paul Minzu, cetateanul turc Osman Tunc si Eugen Florescu.

Afacerea urma, potrivit anchetatorilor, sa se deruleze prin intermediul a doua filiere, una romaneasca si alta turceasca, iar o parte insemnata din bani urmau sa alimenteze conturile teroriste din Orientul Mijlociu.

La un moment dat, iranianul Jahani Farid, a fost transportat din penitenciarul de maxima Siguranta Timisoara la Spitalul Jilava, dupa ce a refuzat comunicarea, hrana si apa. La Jilava urma sa i se faca o expertiza psihiatrica si sa i se administreze tratamentul adecvat.

La parasirea Penitenciarului timisorean, Jahani Farid avea o treime din greutatea de circa 130 de kilograme pe care o avea cand a fost arestat. Anul trecut a fost internat in stare grava la Spitalul Judetean din Timisoara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.