Incepand de maine, 17 ianuarie, Green Planet Blues isi asteapta oaspetii eco. Filme si invitati din 14 tari vor viziona peste 40 de filme de lung si scurt-metraj pe parcursul celor trei zile ale Green Planet Blues.
Regizorul documentarului Last Yoik in the Saami Forest (Special Environmental Award, Wildlife Vaasa, Finland, 2008), Hannu Hyvonen va fi prezent la Sinaia, pentru a ne povesti atat despre experienta cinematografica si colaborarea cu ONU cat si despre situatia padurii Saami si a renilor sai unici care se afla pe cale de disparitie din cauza defrisarilor ilegale.

Jan van der Berg, regizorul scurt-metrajului Silent Snow (Best Short la Planet in Focus & Video Festival Toronto, Best International Film la Australian Human Rights Arts and Film Festival, Children EARTH VISION Award la Tokyo Global Environmental Film Festival), de asemenea prezent la Sinaia pe parcursul celor trei zile de Green Planet Blues, vine pentru a ne confrunta cu consecintele neglijentei generatiei bunicilor nostri: folosirea pe arii extinse a unor pesticide prea putin intelese in anii 1940-1960 a generat un interminabil val de ninsori chimice ce otravesc Antarctica.

Regizoarea Ayelet Heller, laudata la Hot Docs Film Festival din Toronto pentru perspectiva din care examineaza conflictul israelo-palestinian, vine si in Romania cu al ei “portret al unui fruct” din documentarul Strawberry Fields, care exploreaza relatia dintre un producator palenstinian si distribuitorul lui israelian din fasia Gaza.

Pe langa filme, publicul week-end-ului eco de la Sinaia va fi martorul unui program paralel de exceptie, trei mese rotunde in jurul carora se vor dezbate problemele ridicate de Energia Conventionala si Alternativa, Biodiversitate si Gestionarea Deseurilor. Mesele rotunde sunt moderate de Olivier Weber, jurnalist, regizor de filme documentare si, de curand, ambasador itinerant al ministerului francez de Afaceri Externe.

  • Deschiderea oficiala a Green Planet Blues are loc sambata, 17 ianuarie 2009 la ora 20.30 si va fi onorata de prezenta ministrului Culturii si a Cultelor, Theodor Paleologu, si de Liviu Mihaiu, guvernatorul Deltei-Dunarii. De asemenea, si-au anuntat venirea numerose personaje din peisajul cinematografic autohton, printre care presedintele Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), Tudor Giurgiu, producatoarea Ada Solomon si regizorul de film documentar, Alexandru Solomon, si producatorul Daniel Mitulescu.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.