In topul celor mai frumoase zece castele medievale din lume, intocmit de CNN, se regaseste si Castelul Bran, recomandat drept una dintre cele mai atractive destinatii turistice din lume.

Desi nu mai este folosit pentru a speria hoardele de dusmani si pentru protejarea regatului, Castelul Bran este inedit si isi merita faima, sunt de parere jurnalistii CNN.

CNN subliniaza faptul ca atat autoritatile, cat si turistii romani sunt dornici sa scoata in evidenta legatura dintre castelul Bran si Vlad Tepes, personaj care a inspirat Contele Dracula al lui Bram Stoker.

Conexiunile sunt subtile, insa nimeni nu contesta "farmecul infricosator" al acestei structuri masive, presarate cu o sumedenie de turnuri si turnulete, se arata pe siteul CNN.

CNN mentioneaza si faptul ca anumite piese de mobila expuse in castel au apartinut Reginei Maria din Romania, nepoata Reginei Victoria, care l-a refuzat pe viitorul Rege George al-v-lea al Angliei, casatorindu-se cu Regele Romaniei in schimb.

Fortificatia din judetul Brasov este astfel la loc de cinste alaturi de constructii celebre din Europa precum Castelul Bamburgh din Anglia, construit in secolul XII, Castelul Neuschwanstein din landul german Bavaria, Castelul De Castelnaud din Franta sau Kronborg din Danemarca.

Romania figureaza astfel pe o lista ce include, in total, patru fortificatii din Marea Britanie, doua din Franta si cate una Germania, Danemarca si Elvetia.

In clasamentul alcatuit de CNN este precizat si pretul biletului de intrare al fiecaruia dintre cele zece castele. Cea mai scumpa este o vizita la Castelul Leeds din Maidstone, Anglia, care costa 25,2 dolari, in timp ce biletul de intrare la Bran, de 4,25 dolari, este cel mai ieftin.

Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania. Fortificatia atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu Dracula.

In mai 2006, castelul Bran i-a fost retrocedat arhiducelui Dominic Habsburg-Lothringen, care a anuntat, prin intermediul firmei de avocatura care ii reprezinta interesele, ca va veni in Romania, cel mai probabil in intervalul 26-30 iunie, pentru a purta discutii in vederea preluarii administrarii castelului.

Potrivit NewsIn, avocatii lui Dominic de Habsburg au facut la inceputul lunii decembrie 2006 o oferta de vanzare a Castelului Bran, in valoare de 60 de milioane euro, Consiliului Judetean Brasov.

Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat, in acel moment, ca vrea sa cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, in acest sens urmand sa acceseze un imprumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca, in vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro ceruta de proprietar. Ministerul Culturii si Cultelor s-a opus, considerand ca suma este foarte mare.

Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta facuta si a anuntat ca a angajat firma americana de investitii private Baytree Capital Associates, care va elabora un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, in vederea promovarii si vinderii proprietatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.