Ileana Olah are 74 de ani si este actionar majoritar al unei firme care furnizeaza energie electrica pentru tramvaiele si troleiele din Capitala. Traieste la Simleu Silvaniei, iar firma pe care o „controleaza” face bani grei la Bucuresti din contracte cu energie, fiind furnizorul unor regii de stat.

SC Transenergo Com este o societate privata, care acum cateva luni a mai dat o lovitura pe piata energiei. In septembrie 2008, firma - cu sediul intr-un apartament al Hotelului Marriott - a castigat un contract de furnizare de electricitate catre Regia Autonoma de Transport din Bucuresti (RATB) de 1,4 milioane de euro.

In ciuda profiturilor uriase, batrana care controleaza societatea traieste intr-o casa modesta, in oraselul Simleu Silvaniei, din judetul Salaj. Viata de pe o zi pe alta si-o duce din banii de pensie si din cei trimisi de fecior de la Bucuresti. Habar nu are ca participa la afaceri de zeci de milioane de euro.

Pe de alta parte, fiul sau, Iosif Brazdan (52 de ani), cel care deruleaza afacerile in umbra batranei, confirma, fara a da vreo explicatie, ca mama sa este actionarul majoritar al Transenergo.

Tacerea celor implicati nu ar fi greu de explicat din moment ce aceasta afacere a pornit cu asociati care si azi sunt anchetati de DNA in dosarul CFR - Necolaiciuc. Afacerile acestei companii s-au bazat la inceput chiar pe contracte cu SNCFR.

„Ma confundati“

Este nascuta in 1934. Sta intr-o casa modesta, in marginea Simleului, si incearca sa nu iasa in evidenta. Cand vine vorba de afacerile sale cu energie, doamna de 74 de ani nu vrea sa explice nimic.

E contrariata: „Ma confundati. Poate ar trebui sa mergeti sa vorbiti cu altii mai tineri”.

Nu stie de actiunile sale de la Transenergo si vorbeste de o confuzie. „Nu am actiuni nicaieri. Ma confundati, cu siguranta”, zice Ileana Olah si inchide discutia care o deranjeaza teribil.

Averea Ileanei Olah din Simleu Silvaniei este modesta: are in proprietate casa in care locuieste singura, 200 de metri patrati de curte si jumatate de hectar de teren extravilan.

Sub fusta mamei

Transenergo Com SA este o societate care, in 2007, a avut o cifra de afaceri de peste 33 de milioane de euro. Firma este controlata de trei persoane - Rada Oprica, care este si administratorul firmei, Dan Ioan Gherghiu (care apare si pe post de director al Institutului de Studii si Proiectari Energetice - ISPE) si pensionara Ileana Olah, nascuta in 1934.

Batrana detine 41 la suta din actiunile societatii si nu este altceva decat paravan pentru fiul sau, Iosif Brazdan (52 de ani). Acesta controleaza direct alte doua societati cu sediul pe acelasi palier al Hotelului Marriott: GTA Business Group si Refin Company. Prima se ocupa cu comertul de utilaje industriale refolosite, a doua, cu consultanta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.