Ministrul interimar al MAI, Dan Nica, cere politistilor ca scolile sa fie prioritate zero, acuzand ca exista traficanti care vand elevilor droguri, pentru ca acestia sa devina dependenti, tinerii fiind agresati sau santajati in unitatile de invatamant

Prezent la bilantul Politiei Capitalei, Dan Nica a spus ca politistii trebuie sa aiba o interventie energica in preajma scolilor. "Le-am cerut ca ceea ce inseamna prezenta in preajama scolilor si lurea masurilor necesare in privinta cosnsumului si traficului de droguri. Sunt foarte multe scoli in Bucuresti in care traficantii de droguri se duc si dau gratis droguri copiiilor pentru a-i face utilizatori si a crea o anumita dependenta", a declarat Nica, relateaza NewsIn.

Acesta a acuzat si violenta din unele unitati de invatamant. "Sunt foarte multe scoli unde violenta, modul in care anumite grupuri organizate, care ii santajeaza pe elevi, le iau banii ii supun la tot felul de violente, necesitand o interventie energica", a afirmat ministrul interimar.

Joi dimineata, seful Politiei Romane, Petre Toba, a cerut asigurarea patrularii zilnice in zona unitatilor de invatamant, chiar si in perioadele in care elevii nu au cursuri, intrucat multe unitati scolare detin terenuri de sport care sunt frecventate de un numar mare de copii, arata un comunicat de presa al IGPR.

Asta dupa ce doi agenti ai firmei care asigurau paza la Liceul Industrial nr. 12 din Capitala, unde miecuri un elev a fost atacat cu o sabie, au fost amendati cu cate 1.000 de lei, iar activitatea respectivei societati va fi verificata joi, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan.

Trei persoane au fost audiate, miercuri seara, de politistii Sectiei 4 de Politie din Capitala, in legatura cu incidentul petrecut la Liceul Industrial nr. 12 , unde un elev a fost lovit cu o sabie, iar un altul agresat.

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) analizeaza de asemenea cazul, pentru a evalua ce grad de responsabilitate au in acest incident elevii, firma de paza si conducerea institutiei, potrivit purtatorului de cuvant al ISMB.

"Analizam, alaturi de reprezentantii politiei, toate aspectele problemei, pentru ca situatia este grava si nu vrem sa judecam gresit. Nu stim daca vom sanctiona conducerea institutiei, deocamdata vrem sa vedem cum s-a trecut cu sabia de firma de paza si cat de vinovati sunt elevii. Dupa ce totul va fi clar, vom trece la sanctiuni", a explicat inspectorul Marian Banu.

Potrivit unul comunicat de presa trimis de primaria sectorului 1, elevul ar fi fost atacat, in timpul orei de religie, arma fiind un "cutit" cu lama de 50 de centimetri. Elevul nu a avut nevoie de ingrijire medicala, ranile fiind superficiale. Agresorii erau doi cunoscuti ai victimei, unul dintre ei, chiar un fost elev al scolii, exmatriculat cu un an in urma.

Liceul Industrial nr.12 CFR, unde a avut loc incidentul, are, ca masuri de siguranta, supraveghere video si contract cu o firma de paza.

"Scoala ar trebui sa fie un loc sigur pentru elevi. Mai mult decat camere de luat vederi, care nu prea ajuta la incidente de acest fel, in scoala ar trebui introdus un sistem de acces pe baza de cartele sau legitimatii, iar paza ar trebui sa fie stricta. Iar firma de paza angajata si conducerea scolii vor trebui sanctionati", a spus presedintele Asociatiei pentru Siguranta Comunitara si Antidrog, Gheorghe Comanescu.

Reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale implicate in probleme de siguranta comunitara considera ca firmele de protectie si conducerea scolilor ar trebui sa raspunda pentru astfel de situatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.