Curtea Constitutionala a Romaniei a respins miercuri sesizarea Presedintelui Traian Basescu in privinta caselor nationalizate, transmitand ca modificarile aduse Legii caselor nationalizate sunt constitutionale.

Pe siteul CCR-ului se arata ca membrii Curtii Constitutionale au votat in unanimitate constitutionalitatea Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Astfel, cei care si-au pierdut casele in perioada comunista au pierdut acum si orice speranta de a-si mai recupera bunurile confiscate de catre regimul comunist.

Presedintele Traian Basescu a trimis in data de 23 decembrie 2008 o sesizare la CCR privind neconstitutionaitatea legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001.

In sesizarea facuta, Basescu spune ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 a fost adoptata cu incalcarea principiului constitutional al bicameralismului deoarece Senatul, in calitate de prima camera sesizata, a respins propunerea legislativa, iar Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, a adoptat propunerea legislativa, insa cu un continut diferit fata de continutul legii respinse in prima Camera. "In raport de forma legii trimisa spre promulgare, varianta legii adoptata de Camera decizionala se indeparteaza in mod substantial atat de la textul propunerii legislative cat si de la obiectul avut in vedere de initiatori", se arata in textul sesizarii.

Presedintia mentioneaza ca a luat cunostinta ca prin Decizia nr. 1351 din 10 decembrie 2008 a Curtii Constitutionale, pronuntata in cadrul controlului anterior de constitutionalitate au fost respinse sesizarile formulate de catre deputatii apartinand PD-L si PNL, dar se precizeaza ca motivele actualei sesizari sunt diferite de cele asupra carora s-a atras deja atentia CCR, transmite NewsIn.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, pe 10 decembrie, ca modificarile adoptate pe 8 octombrie de deputati la Legea caselor nationalizate, prin care casele nationalizate cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura proprietarilor de drept, nu incalca legea fundamentala.

Consecintele modificarilor aduse la lege de catre parlamentarii PSD, PC si PRM sunt, la ora actuala, incalculabile, comenteaza Cotidianul. Aceasta pentru ca se restrange radical modalitatea de restituire in natura a imobilelor si, in al doilea rand, pentru ca ingradeste in mare parte si accesul in justitie al fostilor proprietari. Specialistii in domeniu estimeaza ca vor urma pe banda rulanta procese la CEDO, cu mari sanse de castig din partea petentilor, statul urmand sa achite nota de plata.

Cotidianul mai arata ca noua varianta a legii ii favorizeaza net pe chiriasii (in general, demnitari ai puterii din perioada 1992-1996, dar si exponenti ai fostei nomenclaturi comuniste - n.a.) care, in a doua jumatate a anilor ’90, au cumparat la preturi derizorii - prin Legea nr. 112/1995 - imobilele in care domiciliau, deoarece acestia nu mai risca sa le piarda in situatia in care le-au obtinut cu rea-credinta sau eludand legislatia. In plus, legea ii favorizeaza pe chiriasii deveniti proprietari, dar care au pierdut pana in prezent prin justitie imobilele, deoarece stabileste o despagubire „la pretul pietei”, adica acestia vor primi sume mult mai mari decat cele pe care le-au achitat cand au cumparat respectivele imobile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.