Doi alpinisti romani cu state vechi pe unele dintre cele mai inalte creste ale lumii, David Neacsu (Bucuresti) si Tulit Zsombor (Sfantu Gheorghe), au pus la cale o expeditie pentru cucerirea varfului Vinson (4.897 de metri), cel mai inalt din Antarctica.

Expeditia la Polul Sud, denumita Northland Antarctica 2009, a inceput marti, cand cei doi au aterizat la Patriot Hills, baza aflata pe ghetarul Antarcticii, la peste 2.200 de metri altitudine.

De la Patriot Hills, devenita din 1987 baza Adventure Network International, pornesc toate expeditiile de la Polul Sud.

David Neacsu si Tulit Zsombor au calculat ca isi vor incheia misiunea in jurul datei de 15 februarie, daca vor avea noroc de vreme buna. Ieri s-au deplasat cu un avion la tabara de la baza varfului Vinson.

Urcusul incepe in conditii bune, alpinistii transmitand in tara ca se simt bine, in ciuda temperaturii de minus 22 de grade Celsius, iar vantul bate moderat.

Ei vor face trei tabere intermediare: Half Camp (2.500 metri), Low Camp (2.750 metri) si High Camp (3.710 metri). Pe langa cucerirea varfului, Tulit Zsombor are si o alta ambitie. El va incerca sa coboare muntele pe schiuri, doborand in acest fel recordul mondial.

Tulit Zsombor este recordmen national de ascensiune si coborare pe schiuri (6.400 metri), pe muntele Lenin din masivul Pamir (Asia Centrala). David Neacsu este organizatorul primei expeditii romanesti pe Everest, in 2003.

Expeditia pe Vinson face parte dintr-un proiect care presupune ascensiunea celor mai inalte varfuri de pe cele sapte continente: Elbrus (5.642 metri - Europa), Kilimanjaro (5.895 metri - Africa), McKinley (6.194 metri - America de Nord), Aconcagua (6.962 metri - America de Sud), Carstensz Pyramid (4.884 metri - Oceania) si Everest (8.848 - Asia).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.