Raportul Human Rights Watch (HRW) 2009 atrage atentia asupra faptului ca Romania nu a inceput investigatiile in cazul centrelor secrete de detentie CIA, spre deosebire de Polonia, si anunta ca vor organiza o audiere publica in cazul protestatarilor kosovari care ar fi fost omorati in februarie 2007 de jandarmi romani

Raportul anual al organizatiei neguvernamentale pentru protectia drepturilor omului, Human Rights Watch (HRW), a fost lansat miercuri la Washington, iar in ceea ce priveste Romania, problemele au ramas cele semnalate si in 2008: inchisorile CIA si incidentul in care gloantele trase de jandarmi romani au ucis in februarie 2007 doi protestatari kosovari, relateaza NewsIn.

Astfel, raportul din 2009 atrage atentia ca, in cazul inchisorilor secrete ale CIA din Romania si Polonia, numai cea din urma a intreprins masuri pentru anchetarea acuzatiilor, in timp ce in Romania "nu s-au inregistrat pasi semnificativi in acest sens". Cu toate acestea, HRW semnaleaza ca investigatiile din Polonia cu privire la centrele de detentie ar putea sa nu fie suficient de serioase pentru a rezolva astfel de acuzatii de tortura si incalcari ale drepturilor omului.

HWR a fost, in 2004, la originea acuzatiilor ca Romania si Polonia ar fi gazduit inchisori secrete ale CIA.

Romania mai este amintita in raport si pentru cazul din 2007, cand doi protestatari kosovari ar fi fost omorati de un contingent al jandarmeriei romane aflat sub mandat ONU. In cazul acestora, Human Rights a decis convocarea unei audieri in ianuarie 2009, dupa ce familiile celor decedati au depus o plangere la Comisia HRW.

"In septembrie, reprezentantul special al secretariatului general al ONU a declarat ca plangerea nu poate fi admisa din cauza faptului ca nu au fost epuizate alte mijloace legale alternative. Pana la data raportului, reprezentantul special nu a oferit HRW un raspuns in ceea ce priveste concordanta plangerii, in ciuda cererii adresate in acest sens. HRW a decis ca in ianuarie 2009 sa convoace o audiere publica pentru a discuta daca plangerea este admisibila si in concordanta cu realitatea", se arata in raport.

De altfel, comisiei HRW i-au fost semnalate peste 30 de cazuri din Kosovo legate de violare de proprietati, accesul la justitie si decizii ale UNMIK. Pentru acuzatiile impotriva UNMIK, HRW asteapta inca o decizie din parte EULEX, pentru a indica daca acea comisie poate primi plangeri impotriva organismului.

La nivelul Uniunii Europene, raportul mai atrage atentia ca procesul imbunatatirii protectiei drepturilor omului in UE a fost blocat in iunie 2008, dupa ce Tratatul de la Lisabona a fost respins de Irlanda. Prin tratat, UE ar fi adoptat Conventia Europeana a Drepturilor Omului, iar Carta Internationala a drepturilor omului ar fi devenit obligatorie prin lege in UE.

In prezent, institutiile UE nu sunt in mod explicit obligate sa respecte conventia, spre deosebire de tarile individuale ale UE.

HRW mai atrage atentia ca statele membre ale UE au continuat sa caute un mod de a expulza suspectii de terorism, inclusiv prin obtinerea unor asigurari din partea statelor de destinatie ca nu vor aplica tortura sau rele tratamente, in ciuda opozitiei curtilor internationale, a organizatiilor neguvernamentale si a altor organisme pentru apararea drepturilor omului.

Cea de a nouasprezecea editie a raportul HRW are 564 de pagini si realizeaza o evaluare a practicilor in domeniul protectiei drepturilor omului de pe tot globul, atragand atentia asupra problemelor din peste 90 de tari, descoperite de investigatiile echipei HRW in decursul anului 2008.

Raportul pune accentul si pe abuzurile comise de unele guverne in lupta impotriva terorismului, inclusiv cele din Franta, Marea Britanie si SUA. HRW critica si incalcarea drepturilor femeilor, ale copiilor, refugiatilor, homosexualilor, lesbienelor si transsexualilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.