Fumatul in timpul sarcinii afecteaza functia glandei tiroide atat a mamei, cat si a copilului, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici de la Royal Devon and Exeter Hospital

Cercetatorii britanici au studiat influenta fumatului asupra functiei glandei tiroide la doua grupuri de femei aflate in etape diferite de sarcina, in primul trimestru si in trimestrul al treilea. La ambele grupuri, cercetatorii au descoperit ca fumatul este asociat cu modificari ale nivelului hormonilor tiroidieni in organismul matern, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

De asemenea, la nastere, cercetatorii au masurat nivelul hormonilor tiroidieni din cordonul ombilical al copiilor nascuti de mame fumatoare si au ajuns la concluzia ca modificari ale glandei tiroide provocate de fumat apar si la nou-nascuti.

"O buna functionare a glandei tiroide este cheia in mentinerea sarcinii, iar in cazul femeilor insarcinate care sufera de dezechilibre tiroidiene, este afectat metabolismul si creste riscul de pierdere a sarcinii, de nastere prematura sau de insuficienta in dezvoltarea creierului copilului", a explicat Bijay Vaidya, medicul care a coordonat cercetarea.

Studii anterioare au demonstrat deja faptul ca fumul de tigara cauzeaza nasterea unor copii cu greutate mica, ii face vulnerabili la deces prin sindromul mortii subite si creste numarul celor nascuti cu malformatii precum cheiloschisis (buza de iepure), afectiuni ale inimii sau alte probleme.

Cercetatorii britanici au adaugat ca in cazul femeile care renunta la fumat pe timpul sarcinii, nivelul hormonilor tiroidieni este comparabil cu cel al femeilor nefumatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.