Sindicalistii din Educatie ameninta cu proteste, inclusiv greva generala, daca bugetul pe 2009 nu va include majorarile de salariu pentru cadrele didactice, au declarat, miercuri, pentru NewsIn, liderii principalelor federatii sindicale din invatamant.

"In cazul in care bugetul nu va lua in calcul cresterile salariale prevazute de lege, vom trece la proteste, asa cum am anuntat de la inceput, iar daca va fi nevoie, vom intra si in greva generala", a spus presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.

Aceeasi reactie are presedintele federatiei sindicale "Alma Mater", Razvan Bobulescu, reprezentant al cadrelor didactice universitare, care ameninta ca, daca majorarile nu vor fi incluse in buget, profesorii vor face greva.

La intalnirea din 6 ianuarie dintre sindicalisti si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, aceasta s-a aratat rezervata doar in privinta cresterilor salariale pentru profesorii universitari, considerand exagerat ca si acestia sa obtina procentul maxim de majorare. Dupa aceeasi intalnire, sindicalistii din invatamant au spus ca se asteapta la majorari salariale de 33-34%, in conditiile in care restul pana la 50% (procentul prevazut in legea care a declansat un scandal la sfarsitul anului trecut) a fost acordat de fostul guvern.

Ulterior, insa, Bobulescu a afirmat ca Federatia sindicala "Alma Mater" a primit promisiuni din partea ministrului Educatiei ca salariile cadrelor didactice din invatamantul universitar vor fi majorate, pana la sfarsitul anului, cu 50%.

Reprezentantul Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat ca asteapta mai intai sa vada forma finala a bugetului pe 2009, dupa care se va lua o decizie privind declansarea protestelor, in cazul in care cadrelor didactice nu li se vor mari salariile.

Surse guvernamentale au declarat, pentru NewsIn, ca majorarea salariilor cu 50% pentru unele categorii de bugetari, precum profesorii universitari, si cresterea cu 50%, respectiv 25%, a pensiilor pentru grupele I si II de munca, nu sunt prevazute in noul proiect de buget pe 2009.

Bugetele ministerelor urmeaza sa fie finalizate pana joi, iar vineri va avea loc o prima dezbatere in sedinta de guvern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.