Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) va acorda un imprumut de 140 de milioane de euro pentru finantarea proiectului privind constructia de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii. In sedita de saptamana trecuta, Guvernul, a aprobat "Acordul de principiu pentru contractarea unui imprumut in valoare de 140 milioane euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE)". Potrivit Memorandumului aprobat de Guvern, beneficiarii imprumutului vor fi Ministerul Transporturilor si Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), care va fi agentia de implementare a proiectului.

Costul total al proiectului este de 200 de milioane de euro si va avea urmatoarele surse de finantare: imprumutul BDCE in valoare de 140 de milioane de euro; contributia Romaniei in valoare de 60 de milioane de euro. Contributia Romaniei va fi suportata din bugetul Ministerului Transporturilor, prin transfer catre ANL.

Dupa finalizarea lucrarilor de constructie a locuintelor, acestea vor fi transferate in proprietatea municipalitatilor, care vor avea obligatia repartizarii locuintelor, in baza criteriilor stabilite de consiliile locale. Inchirierea locuintelor se va face cu o chirie modica, iar autoritatilor locale le va reveni sarcina intretinerii si repararii lor. Obligatiile financiare privind rambursarea imprumutului si achitarea dobanzilor aferente vor fi incluse in bugetul Ministerului Transporturilor.