Vestea ca medicul Ovidiu Stanculescu a parasit un sat de 2.000 de suflete din centrul Frantei pentru o alta localitate a facut inconjurul Hexagonului.

France 2, France 3 si TF1 au avut marti, printre capetele de afis de la jurnalele de stiri, scandalul provocat de un medic roman de 52 de ani, care a preferat un castig mai bun, mutandu-se 300 de kilometri mai la nord. Mai exact, Ovidiu Stanculescu a lasat 2.000 de pacienti din Ancizes pentru 1.800 din Mondoubleau.

Ecoul mutarii doctorului dintr-un sat in altul a fost insa de proportii dupa ce acuzele de furt de bani si de lipsa de loialitate dinspre satul din sud au inceput sa curga inspre fostul lui tamaduitor. Sosit in iulie 2008 din Ramnicu Valcea, prin intermediul unei asociatii specializate in recrutarea de medici europeni, ARIME, Stanculescu a rezistat pana inainte de Craciun.

“Am oferit asociatiei ARIME 40.000 de euro pentru noul medic, Ovidiu Stanculescu. Noi i-am oferit gratuit cazare, precum si un cabinet medical. Totul pentru o perioada de sase luni, cu posibilitate de reinnoire daca ii creste numarul clientilor”, declara pentru Cotidianul Frederic Gorce, secretar in cadrul primariei din Ancizes.

Toate bune pana spre sfarsitul anului 2008. “Luni dimineata, pe 22 decembrie, ne-am dat seama ca avea casa inchisa. Iar pe intrarea de la cabinetul medical era scris «Inchis». Am constatat ca plecase in timpul weekendului, iar unii dintre clientii lui chiar l-au vazut. Fara sa ii previna pe primar si autoritatile din comuna. Primarul a incercat sa-l prinda pe telefonul mobil, iar intre timp el ne-a trimis o scrisoare in care ne-a zis ca are dificultati si ca pleaca. Ne-a mai spus apoi ca a gasit de lucru intr-o alta comuna, unde a plecat insa cu materialul medical platit de contribuabilii nostri”.

“Daca il anuntam, imi taia caldura”

“Aparatura medicala, care este pe numele meu, am luat-o cu mine, iar cei 6.000 de euro provin nu de la primarie, ci de la asociatia care m-a adus acolo”, spune in replica, pentru Cotidianul, Stanculescu, instalat deja in Mondoubleau. La fel respinge si restul acuzelor care i se aduc: “Eu nu am nici un contract cu localitatea aceea. A fost doar un contract ca voi sta intr-o locuinta sase luni si ca voi ocupa un cabinet medical. Nu am plecat cu bani de-acolo, nu am alte obligatii fata de ei. Nu ma simt vinovat, conventia era sa-l anunt cu doua luni inainte de a pleca”.

Recunoaste totusi ca a fost o actiune valvartej. “Ca sa ma intalnesc cu primarul, sa-i spun in fata ca de pe data de… plec, asta nu am facut-o. Ar fi fost imposibil, pentru ca ar fi insemnat sa nu mai supravietuiesc. Daca il anuntam pe el ca plec, nu mai venea nimeni la cabinetul ala, putea sa-mi intrerupa si caldura, pentru ca era o treaba a primariei chestia asta, se puteau intampla tot felul de presiuni”, se apara medicul.

Are si o explicatie pentru tot scandalul din jurul plecarii sale, una de natura politica:
“Primarul care-si mai doreste niste mandate este in mod sigur dornic sa arate populatiei ca el a adus, el a facut, au pierdut niste bani, dar este cauza mea, nu a lor”. Pana una-alta, insa miscarea lui se dovedeste castigatoare: “Acolo am avut 50 de pacienti timp de patru luni, in timp ce in prima zi de la instalare aici am deja 29 de pacienti”. El a adaugat pentru Cotidianul ca primeste pentru o consultatie 22 de euro, ceea ce inseamna aproximativ o medie de 500 de euro pe zi in noul sat.

Stanculescu este convins ca ii va fi mult mai bine la noul job: “Noii pacienti nu m-au intrebat despre patanie, consiliul municipal si primarul din Mondoubleau sunt de partea mea, toti de aici sunt foarte multumiti ca am venit, pe cand acolo traiam intr-o izolare, intr-un fel de mefienta generala, pentru ca acolo trebuie tinut cont ca primarul, care este comunist, era in conflict cu medicii din localitate si ca acestia n-au dorit nici o clipa ca eu sa ma instalez acolo. Era un conflict pe care trebuiau sa si-l rezolve intre ei, nu sa ma aduca pe mine ca sa suport niste consecinte”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.