Romania se situeaza pe locul 11 intr-un clasament al tarilor europene facut pe baza numarului de paturi de spital, cu 658 de paturi disponibile la suta de mii de locuitori, potrivit datelor Eurostat.

Pe primul loc in clasamentul celor 32 de tari se afla Germania, cu 829 de paturi la suta de mii de locuitori, tara urmata de Cehia (817) si Letonia (801), informeaza NewsIn.

Romania este urmata in clasament de tari precum Polonia (647), Bulgaria (621) si Luxemburg (569).

Ultimele trei locuri din clasament sunt ocupate de Suedia, cu 287 de paturi la suta de mii de locuitori, Turcia (241) si Malta (237).

Potrivit datelor Comisiei Europene, Marea Britanie, clasata pe locul 25, are mai putine locuri pe cap de locuitor decat majoritatea tarilor din Europa, chair mai putin decat jumatate din numarul paturilor disponibile in Lituania sau Ungaria.

In ultimii trei ani, numarul paturilor din sistemul de sanatate britanic a fost redus cu 20.699, aproximativ 11% din numarul total, relateaza cotidianul britanic. Cifrele oficiale arata ca sistemul de sanatate din Marea Britanie functioneaza la doar 85% din capacitatea totala de paturi, nivelul recomandat pentru a preveni infectiile intraspitalicesti.

Un purtator de cuvant al Departamentului de sanatate britanic a declarat ca numarul de paturi a scazut deoarece pacientii sunt tratati mult mai rapid, petrec mai putin timp in spital si pentru multe afectiuni nu este deloc necesara spitalizarea.

Informatiile Eurostat referitoare la numarul paturilor de spital lansate la sfarsitul anului 2008, sunt cele mai recente date referitoare la cele 32 de tari, in functie de ultimele statistici realizate in fiecare tara in parte (in 2005, 2006 sau 2007).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.