Programul guvernului Tariceanu in valoare de 200 de milioane de euro prin care fiecare elev de clasa a IX-a si a X-a trebuia sa primeasca un computer s-a impiedicat intre ministrul Ecaterina Andronescu si consortiul care a castigat licitatia.

In jur de 450.000 de computere din programul guvernului trecut nu vor mai ajunge acasa la elevii din clasele a IX-a si a X-a. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat acum cateva zile ca firmele care au castigat licitatia doresc sa rezilieze contractul. De partea cealalta, informatia e alta: consortiul vrea sa renegocieze contractul. Astfel, la aceasta ora, celebrul proiect “Un calculator pentru fiecare elev”, amintit in repetate randuri in campania electorala de guvernul Tariceanu, este blocat, fiind in joc aproximativ 200 de milioane de euro.

In toamna anului trecut, Altex, Siveco si Romtelecom au castigat licitatia privind achizitionarea de catre Ministerul Educatiei a 450.000 de calculatoare tip desktop cu valoarea maxima de 400 de euro/bucata.

Conform contractului, cele trei firme asigurau cate un calculator echipat si cu soft educational, plus conexiune la Internet gratuita timp de trei luni. Elevii ar fi trebuit sa le inapoieze la terminarea liceului. Ordonanta care le-a daruit nu precizeaza si ce trebuia sa faca scoala cu ele dupa patru ani.

Insa proiectul s-a blocat odata cu sfarsitul campaniei, cand consortiul a preferat sa nu mai livreze calculatoarele pana nu se forma noul guvern. In scoli au ajuns, de fapt, doar 1.516 computere, trimise in luna noiembrie, iar transa a doua, de 28.500 de PC-uri, care urma sa fie distribuita in luna decembrie, a ramas in depozitele firmelor. Surse din piata de retail confirma faptul ca Altex a fost precaut si a preferat sa astepte instalarea noului ministru al Educatiei pentru a renegocia anumite clauze din contractul in care un euro era calculat la sub 3,6 lei. In prezent, euro a crescut la peste 4 lei si firmele pierd profit din aceasta afacere.

De cealalta parte, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat miercurea trecuta ca “firmele vor sa rezilieze contractul”. “Ma voi intalni saptamana viitoare cu reprezentantii consortiului sa vedem ce facem mai departe. Sincera sa fiu, acest proiect nu este profitabil pentru educatie. Mai degraba as inmulti numarul de laboratoare din toate scolile, in conditiile in care vrem sa implementam si progame pentru dezvoltarea competentelor digitale ale elevilor”, explica Ecaterina Andronescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.