Seful serviciilor de urgenta din Fasia Gaza, medicul Mouawiya Hassanein, cel care anunta presei cele mai recente bilanturi ale atacurilor israeliene, a obtinut diploma in Romania si este casatorit cu o romanca.
Potrivit AFP, doctorul Hassanein a obtinut diploma in medicina in 1984 in Romania, unde s-a si casatorit cu o romanca. Are cinci copii. "Sunt 15 zile de cand nu mi-am vazut familia. Dorm la birou, si doar cam trei ore pe zi", spune el.

Hassanein nu are timp pentru politeturi zilele acestea. Cand un jurnalist il contacteaza, el anunta imediat cel mai recent bilant al persoanelor ucise in ofensiva israeliana si revine rapid la registrul sau cu aceasta contabilitate macabra.

Sef al serviciilor de urgenta din Fasia Gaza, medicul a devenit un interlocutor de neocolit pentru presa araba si interantionala, cand este vorba despre aflarea numarului mortilor si ranitilor. "In fiecare zi, primesc cel putin 200 de telefoane de la jurnalisti si dau cam 15 interviuri", povesteste medicul, asezat in spatele unui birou modest, intr-o camera mica din sediul serviciilor de urgenta din Gaza.

Pe perete sunt doua portrete - liderul istoric al palestinienilor, Yasser Arafat, si succesorul sau la conducerea Autoritatii Palestiniene, Mahmooud Abbas. In biroul sau, Hassanein, 55 ani, vorbeste aproape tot timpul la telefonul fix sau mobil. Din aparatul de emisie-receptie aflat pe birou razbat in permanenta voci.

Cand nu sunt jurnalistii, sunt echipele de salvatori de pe teren, care ii transmit ultimele cifre, iar medicul le noteaza in registru. Iar cand telefoanele si aparatul de emisie-receptie tac, el profita de moment si actualizeaza cifrele. Calit de anii de violente, el ia initiativa de a contacta presa cand bilantul ofensivei israeliene trece un prag sau inregistreaza o agravare spectaculoasa.

Duminica dimineata, bilantul era de 875 morti si 3.500 de raniti.

Doctorul Hassanein resimte oboseala, dupa 15 zile de atacuri israeliene. Neras si cu fata trasa, el marturiseste ca nu a mai facut o baie de o saptamana. Desemnand fiecare mort cu cuvantul "martir", medicul nu ezita sa se lanseze in declaratii pline de patriotism cand vorbeste cu presa locala.

"A avut loc un nou masacru, o noua crima, care a decimat o familie intreaga in Jabaliya. Agresiunea israeliana nu cruta nimic, pe nimeni. Bilantul total depaseste 815 martiri, dintre care 235 de copii nevinovati, fara a-i uita pe cei 215 salvatori curajosi si trei jurnalisti eroi, ca si trei straini", spue el pentru radioul din Gaza, sambata dimineata.

Doctorul Hassanein se ocupa si de coordonarea ambulantelor care evacueaza ranitii si mortii dupa atacurile israeliene. "Avem 57 de ambulante, dintre care doar 35 functioneaza asa cum trebuie. In vremuri normale, ne-ar trebui 80 de ambulante, dar intr-o situatie ca acesta, peste 100", explica el.
Pe birou are resturile unei rachete israeliene care a provocat moartea unui medic de pe ambulanta, in urma cu cateva zile. "Si eu ma tem cand ma deplasez intre spitale si locurile in care au fost comise atacuri israeliene", marturiseste el. "Sunt si eu om, iar cand vad cadavre ale unor femei sau copii de abia reusesc sa-mi stapanesc lacrimile, pentru a nu-i demoraliza pe salvatori", adauga doctorul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.