Sefii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud au fost gasiti nevinovati in cazul copilului maltratat si ucis de o asistenta maternala, singura care a fost trimisa in judecata pentru neglijenta in serviciu fiind asistenta sociala care raspunde direct de copiii asistati.
Procurorul Angela Sangeorzan, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, a informat, vineri, ca asistenta sociala Rodica Sima este singurul functionar dintre cei cinci cercetati pentru neglijenta in serviciu care a fost trimis in judecata, iar, in cazul in care va fi gasita vinovata si de magistratii Judecatoriei Bistrita, ea risca pedeapsa cu inchisoarea de la o luna la 2 ani sau amenda. Rodica Sima avea in responsabilitate directa supravegherea minorului.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud impotriva a cinci angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud pe care i-a considerat direct responsabili de situatia copilului Lucian Rostas, maltratat de asistenta maternala Marcela Fagarasan.

Plangerea a fost formulata impotriva directorului general, Marin Rus, al directorului adjunct Adela Carcu, responsabil de asistenta sociala a copiilor, al lui Flaviu Bercea - sef Serviciu asistente maternale, Mihaela Bulz - asistent social responsabil de asistentele maternale si Rodica Sima, care supravegheaza copiii asistati.

La randul lor, procurorii din Bistrita-Nasaud au decis sa se sesizeze din oficiu in legatura cu o posibila culpa a angajatilor DGASPC intrucat acestia nu au prezentat documente anchetatorilor din care sa reiasa ca ar fi supravegheat asistentul maternal.

In timpul audierilor, cei cinci angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud au declarat ca nu se considera vinovati fiindca nu au avut legatura directa cu decesul lui Lucian Rostas, copilul de patru ani aflat in ingrijirea Marcelei Fagarasan.

Asistenta maternala Marcela Fagarasan a fost arestata, in luna august 2008, dupa ce un echipaj al Ambulantei, chemat la domiciliul acesteia, a constatat ca micutul in varsta de patru ani pe care femeia il avea in ingrijire din anul 2007 a decedat dupa ce a fost hranit cu forta. In urma expertizei medico-legale, s-a constatat ca baiatul avea traumatism cranio-cerebral acut, contuzie cerebrala si hematom subdural, leziuni cu vechimi diferite (intre o zi si cateva luni), urme ale lovirii cu corp taietor-intepator (foarfece), zgariere cu unghile, arsuri de tigara, unele leziuni fiind neglijate si suprainfectate. In plus, legistii care au examinat cadavrul au constatat ca micutul avea detasate partial bucati din lobul urechii, penis si scrot.
Asistenta maternala este judecata pentru omor calificat, vatamare corporala grava si rele tratamente aplicate minorului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.