Garda Nationala de Mediu nu va da amenzi in ianuarie societatilor comerciale care nu au renuntat sa ofere gratuit pungi clientilor, ci va face informari si avertizari in randul acestora, a declarat pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Garzii, Daniel Fita.
"In cursul lunii ianuarie, Garda de Mediu va demara o actiune de prevenire, prin informari si avertizari, deoarece sunt foarte multi agenti economici mici care trebuie ajutati sa se conformeze noii reglementari privind pungile reutilizabile", a mai spus Fita.

El a precizat ca exista si un afis tip pe care inspectorii de mediu il distribuie, pentru ca fiecare societate sa aiba un reper si sa nu poata sustine ca nu cunoaste legea.

Din februarie, comisarii Garzii de Mediu si inspectorii Fondului de Mediu vor incepe sa dea amenzi agentilor economici care nu au afisat la loc vizibil informatii despre eco-taxa de 20 bani ce trebuie platita pentru fiecare punga de plastic comercializata, dar si celor care nu au transmis catre Administratia Fondului de Mediu (AFM) date privind cantitatea de pungi distribuite (ultima zi pentru transmiterea la AFM a acestor date este 25 februarie).

"Amenzile pentru neconformarea la prevederile Ordonantei 25/2008 sunt intre 2.000 si 2.500 lei", a mai spus reprezentantul Garzii de Mediu.

Ministerul Mediului a introdus, de la 1 ianuarie 2009, taxa pentru pungile nedegradabile in scopul protejarii mediului inconjurator, tinand cont de faptul ca deseurile din plastic nereciclate si sacosele nu sunt biodegradabile si se descompun in natura in decurs de aproape 400 de ani. De altfel, potrivit Ministerului Mediului, un roman foloseste 250 de pungi de plastic pe an, iar sacosa este folosita in medie 20 de minute.

Toti agentii economici - producatori ai pungilor fabricate in Romania si comercializate pe piata nationala, importatori ai pungilor provenind din tari din afara UE sau distribuitori ai pungilor din tari membre ale UE - au "obligatia de a calcula si plati eco-taxa de 0,2 lei/bucata", se arata in Ordinul pentru aprobarea completarii Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu, emis de Ministerul Mediului.

In actul normativ se mai precizeaza ca pungile confectionate din hartie si materiale textile nu sunt supuse taxarii, la fel si cele confectionate din alte materiale, daca firma face dovada biodegradabilitatii respectivului material. Potrivit reprezentantilor ministerului, controalele au inceput deja.

Marii retaileri nu mai dau gratuit pungi de plastic

Marii retaileri nu mai ofera pungi de plastic gratuite clientilor, ci s-au orientat fie spre vanzarea lor, fie spre comercializarea de sacose reutilizabile sau din materiale biodegradabile.

Astfel, Carrefour a inlocuit pungile de plastic cu pungi biodegradabile integral - care pot mentine greutati de pana la 6 kilograme si care se descompun in 180 de zile, pe care le vinde cu 0,30 lei -, sacose din hartie - care pot suporta maximum 5 kilograme si se descompun in 90 de zile, care costa 0,45 lei -, pungi reutilizabile Natura - ce suporta pana la 15 kilograme si se pot schimba gratuit la degradare, in toate magazinele Carrefour, la 2,50 lei -, precum si pungi din polipropilena reciclabila, care pot rezista pana la 15 kilograme si se descompun in 180 de zile, care costa 3,60 lei.

"Avem la comercializare doar sacose biodegradabile", a declarat pentru NewsIn, directorul de marketing al Carrefour Romania, Andreea Mihai, precizand ca pretul sacosei reutilizabile Natura include eco-taxa de 0,20 lei pe bucata, care va fi directionata catre Administratia Fondului pentru Mediu.

Reprezentantii Real au declarat pentru NewsIn ca au scos la vanzare pungi de rafie si pungi mari de plastic. La Auchan, pungile de plastic, care anterior puteau fi luate in mod gratuit, au disparut de langa casele de marcat, clientii fiind nevoiti sa le cumpere.

Romanii nu s-au aratat nemultumiti de introducerea acestei eco-taxe. Pana joi, 8 ianuarie,"la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) nu a fost inregistrata inca nicio plangere referitoare la aceasta taxa", a declarat pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al institutiei, Irina Dinu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.