Bugetul Centrului National al Cinematografiei pentru finantarea productiilor cinematografice pentru ultima sesiune din 2008 este de 12 milioane de lei, mai mic cu 40% fata de sesiunea precedenta, in conditiile in care numarul proiectelor nu a scazut, au declarat reprezentantii institutiei

Astfel, Centrul National al Cinematografiei (CNC) va dispune de cele 12 de milioane de lei pentru a finanta cele mai bune din cele 139 de proiecte primite in cadrul concursului pentru creditare financiara directa a productiilor cinematografice, a declarat pentru NewsIn directorul general al institutiei, Eugen Serbanescu.

"Pentru sesiunea trecuta, a anului 2008, bugetul de care am dispus a fost de 20 de milioane de lei, in vreme ce numarul proiectelor a fost apropiat de cel din sesiunea aceasta", a spus Eugen Serbanescu.

Filmele analizate de comisiile desemnate de institutie sunt impartite in cinci categorii, partea cea mai mare a fondurilor, 6,96 milioane de lei, revenind lung-metrajelor de fictiune, categorie la care sunt analizate 26 de proiecte.

Sectiunea care are alocata cea mai mica suma, 600.000 de lei, ce include scurtmetrajele de fictiune, a atras insa cele mai multe proiecte, 62, in vreme ce pentru documentare, cele mai bune din cele 26 de proiecte, vor imparti 1,2 milioane de lei.

Tot 1,2 milioane de lei au fost alocate pentru sectiunea animatie, care cu cele cinci propuneri este cea mai putin solicitata, pe cand la sectiunea lung-metraje de fictiune de debut, cei mai buni din cei 20 de debutanti vor beneficia de 1,8 milioane de lei.

Castigatorul fiecarei categorii primeste toti banii de care are nevoie, in vreme ce urmatorii isi impart banii in ordinea clasarii, numarul de proiecte finantate putand varia.

Proiectele castigatoare pentru aceasta sesiune vor fi anuntate la sfarsitul lunii ianuarie.

Aceasta a doua sesiune anului 2008 ii are in componenta juriilor pe regizorul, scenaristul si producatorul Cristian Mungiu, cunoscut publicului in special pentru pelicula sa "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", dramaturgul Radu F. Alexandru, producatorul Doru Mitran, actorul Dan Nutu, regizorul si scenaristul Alexa Visarion, criticul si istoricul de film Viorica Bucur, regizorul Constantin Paun si realizatorul de film Alexandru Solomon.

In fiecare an, Centrul National al Cinematografiei organizeaza, in doua sesiuni, concurs de selectie a proiectelor cinematografice in vederea acordarii de credite financiare directe pentru productia filmelor si dezvoltarea proiectelor cinematografice.

Concursul se desfasoara in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.