Ministerul Sanatatii nu dispune momentan de fonduri pentru respectarea acordului de majorare a salariilor in sistemul sanitar, descoperindu-se un deficit bugetar in urma unui audit efectuat de la inceputul anului in cadrul institutiei, a anuntat astazi presedintele Federatiei SANITAS, Marius Petcu

"In urma intalnirii pe care am avut-o cu ministrul Sanatatii, perspectivele nu sunt imbucuratoare intrucat ministrul s-a aratat rezervat cu privire la cererile pe care noi le-am avut si pe care fosta conducere a ministerului le-a aprobat. Exista mii de miliarde de lei vechi care nu se regasesc in bugetul ministerului si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, si care ar fi trebuit sa acopere toate solicitarile noastre prevazute in acordul semnat la sfarsitul anului trecut", a explicat Marius Petcu, relateaza NewsIn.

Petcu a precizat ca daca pana la 31 ianuarie 2009, ordonanta de urgenta privind salariile din sistemul sanitar nu va fi aprobata, sindicalistii din Sanatate vor redeschide conflictul de munca si vor apela, daca este necesar si la greva.

"Ministrul Sanatatii a spus ca dupa aprobarea Legii Bugetului va incerca sa respecte toate prevederile acordului si speram, totusi, sa nu se ajunga la greva", a adaugat Petcu.

Totodata, Petcu a anuntat ca Ion Bazac se va intalni la sfarsitul saptamanii cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea pentru a discuta despre bugetul alocat Sanatatii.

Presedintele SANITAS a mai spus ca, in cadrul intalnirii cu ministrul Sanatatii, Ion Bazac, i-a fost inmanat actul normativ prin care Guvernul permite acordarea tichetelor de masa in toate spitalele din Romania, pe tot parcursul anului 2009.

Pe 15 noiembrie 2008, in mandatul lui Nicolaescu, Federatia Sanitas si Ministerul Sanatatii au semnat un acord privind cresterea salariilor in sistemul sanitar cu pana la 25%, in 2009.

Potrivit unui act normativ ce urma sa fie definitivat pana la 15 decembrie 2008, lefurile din Sanatate ar trebui sa creasca diferentiat, din ianuarie 2009, astfel incat de cele mai importante majorari sa beneficieze angajatii cu salarii mici.

Majorarea cu pana la 25 de procente s-ar aplica la salariul de baza. Potrivit acordului, in afara de aceasta crestere, ar urma sa fie majorate si sporurile de preventie, de la 11 la 15%, iar angajatii din sistem sa beneficieze de trei prime anuale de stabilitate, in loc de doua, cat primesc in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.