Tribunalul Teleorman a admis, in 29 decembrie, cererea lui Mircea de Hohenzollern, sustinuta de fiul sau Paul, de recunoastere a hotararii Tribunalului din Lisabona, din februarie 1955, care stabilea ca el era fiul legitim al lui Carol al II-lea, hotararea instantei nefiind definitiva.

"Admite cererea printului Carol Mircea Grigore de Hohenzollern de Romania prin mostenitori, dispune recunoasterea, in Romania, pentru a benefia de puterea lucrului judecat, a sentintei civile a Sectiei I a Tribunalului Lisabona", se arata in decizia din 29 decembrie a Tribunalului Teleorman, informeaza NewsIn.

Decizia instantei poate fi atacata cu apel, in 15 zile de la redactarea si comunicarea hotararii, la Curtea de Apel Bucuresti.

Nu este prima data cand Printul Paul de Romania obtine o decizie favorabila la Tribunalul Teleorman. De fiecare data, insa, avocatul Casei Regale a atacat decizia, dosarul ajungand in final, prin recurs, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta suprema a casat, de asemenea, de fiecare data, sentinta atacata si a trimis dosarul spre rejudecare.

Procedura exequator (n.r. actiunea pentru recunoasterea inscrisurilor si hotararilor straine) a fost initiata la Tribunalul Bucuresti, in 1991. Dosarul a urmat un traseu complicat, fiind trimis de trei ori spre rejudecare. Prin stramutare, dosarul a ajuns la Tribunalul Teleorman.

Avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu, a declarat, pentru "Adevarul", ca va ataca sentinta judecatorilor. El a afirmat ca, in urma deciziei, Paul de Romania va putea purta numele princiar si va putea obtine foloase de pe urma mostenirii lui Carol al II-lea. Dar, a precizat avocatul, nu se pune probleme obtinerii unei parti din Castelul Peles, care a fost mostenit direct de la Ferdinand I.

De altfel, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a respins, in iunie 2006, cererea de chemare in judecata formulata de Paul-Philippe al Romaniei pentru anularea restituirii Domeniului Peles emisa de Ministerul Culturii si Cultelor in favoarea Regelui Mihai I.

Paul-Philippe al Romaniei este fiul lui Carol Mircea Grigore al Romaniei, fiu al lui Carol al II-lea si al Ioanei Lambrino.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.