Gena responsabila de aparitia metastazei in cazul cancerului de san, care creste rezistenta tumorilor la chimioterapie, a fost descoperita de cercetatorii americani de la Universitatea Princeton.

Gena numita metadherin (MTDH ) este situata in cromozomul uman si este activa la 40% dintre pacientele bolnave de cancer. MTDH permite celulelor canceroase sa se ataseze de vasele sanguine ale altor organe din corp, favorizand astfel aparitia metastazelor. De asemenea, aceasta gena ajuta tumorile maligne sa reziste la tratamentele cu chimioterapie folosite pentru distrugerea celulelor canceroase, relateaza NewsIn.

Potrivit cercetatorilor, identificarea mecanismului genetic care produce metastazele in cazul cancerului de san poate deschide calea catre un nou tratament impotriva acestei boli, care sa fie capabil sa neutralizeze activitatea acestei gene si, astfel, sa reduca mortalitatea.

"Neutralizarea acestei gene la pacientele bolnave de cancer de san permite atingerea simultana a doua obiective importante: reducerea riscului de revenire a tumorii si evitarea metastazelor, cele mai importante cauze din care mor pacientele bolnave de cancer mor", a subliniat prof. Yibin Kang, profesor de biologie moleculara la Universitatea Princeton.

Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer in randul femeilor. In lume, la fiecare 14 minute, o femeie moare din cauza acestei boli. Depistat la timp, cancerul de san este vindecabil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.