Traducerea in engleza a cartii despre viata iubitei gangsterului John Dillinger ar putea aduce regizorii americani in Romania. Femeia este cea care l-a tradat pe celebrul gangster John Dillinger. Ea va fi reabilitata de cei din localitatea Comlosul Mare.

Satenii din Comlosul Mare si din satul Lunga, unde s-a nascut Ana Cumpanas, nu cunosc povestea. Doar cativa batrani isi amintesc de legenda „Femeii in rosu”.

In anii comunismului a fost chiar un subiect tabu, pentru ca nimeni nu dorea sa se mandreasca cu o prostituata. Cei de la Primaria Comlosul Mare sunt insa decisi sa o reabiliteze pe Cumpanas.

Sergiu Soica, un tanar profesor de religie, sustine ca „Femeia in rosu” ar putea reprezenta un simbol pentru localitatea de langa granita cu Serbia. „In tarile din vest, in fiecare sat exista un eveniment istoric cu care se mandresc localnicii.

Fac sarbatori si festivaluri in jurul lor. Cred ca ar trebui sa ne mandrim si noi cu Ana Cumpanas, chiar daca a fost un personaj negativ. Eu sustin sa se faca chiar si un mic muzeu.

Datorita ei s-a auzit peste tot de localitatea noastra, dar ea nu are nici macar placa”, a spus Soica, referent cultural la primarie.

Prostituata de lux

Ana Cumpanas a emigrat in America in 1909, unde a fost prostituata de lux. A devenit amanta celebrului gangster John Dillinger, inamicul numarul unu al Americii din perioada prohibitiei, care a ajutat-o sa razbeasca in afaceri dubioase.

Cumpanas a fost cea care l-a tradat pe Dillinger celor de la FBI, care i-au promis o recompensa record de 10.000 de dolari. Oamenii legii l-au ciuruit pe Dilillinger in 1934, dupa ce a iesit cu romanca la brat, de la cinematograful Biograph, din Chicago.

Pentru a putea fi recunoscuta cu usurinta, aceasta s-a imbracat intr-o rochie rosie. Dillinger nu a mai putut fi recunoscut dupa ce fata i-a fost ciuruita de gloante. Ulterior au aparut ipoteze cum ca nu ar fi fost el cel ucis.

Ana Cumpanas a fost expulzata din America si a murit la Timisoara, in 1947, intr-o casa de pe strada Petofi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.