Social6 Ianuarie 200923:22

Lectura de 2 minute

Politistii, magistratii, personalul auxiliar din justitie si cadrele militare pensionate pentru limita de varsta, care lucreaza in prezent in institutiile publice, regiile autonome sau companiile cu capital de stat, trebuie sa opteze in 15 zile pentru una dintre cele doua calitati.

Potrivit OUG adoptate in ultima sedinta de Guvern, publicata luni in Monitorul Oficial, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care "beneficiarul unei pensii pentru limita de varsta realizeaza venituri din exercitarea unei functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala".

Pot cumula pensia cu veniturile realizate nevazatorii si pensionarii cu invaliditate de gradul III. Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

Persoanele care beneficiaza de pensie militara de serviciu si opteaza pentru pastrarea functiei de la stat tebuie sa restituie institutiei din cadrul careia a iesit la pensie, in maximum 30 de zile de la data incadrarii, platile compensatorii primite de la stat.

In cazul politistilor pensionati, daca acestia aleg sa lucreze la stat in continuare, plata pensiei de serviciu se suspenda si, in maximum 30 de zile de la data suspendarii platii acesteia, ajutorul primit de la stat trebuie returnat.

Si in cazul judecatorilor si procurorilor plata pensiei de serviciu se suspenda "pana la incetarea reincadrarii", iar in termen de 30 de zile de la data suspendarii platii pensiei, magistratii sunt obligati sa restituie indemnizatia acordata la pensionare, care este egala cu sapte indemnizatii de incadrare lunare brute.

Nici personalul auxiliar din instantele judecatoresi si din parchete nu mai poate cumula pensia cu functiile din institutiile publice, regiile autonome sau companiile cu capital de stat. Daca aleg sa lucreze la stat, plata pensiei de serviciu se suspenda pana la incetarea reincadrarii si, in 30 de zile de la data suspendarii acesteia, trebuie sa restituie indemnizatia primita la pensionare.

In termen de 15 zile de la data publicarii OUG, persoanele care cumuleaza in prezent statutul de pensionar cu cel de salariat la stat trebuie sa opteze pentru una dintre cele doua calitati.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.