Peste 30.000 de ucraineni din judetul Maramures sarbatoresc, marti, Craciunul pe stil vechi, transmite corespondentul NewsIn
Ucrainenii obisnuiesc ca in Ajun de Craciun sa mearga la colindat, intai copiii si apoi adultii. De asemenea, ucrainenii din Maramures obisnuiesc ca in seara de Craciun sa nu manance decat bucate de post, urmand ca abia a doua zi, dupa ce revin de la Biserica, sa consume si preparate din carne. "De Craciun ucrainenii merg la colindat. Copiii sunt primii care merg pe la casele gospodarilor, apoi colinda adultii. In seara de Craciun se mananca doar de post. Familiile obisnuiesc sa aseze pe masa in seara de Craciun 12 feluri de mancare de post, amintind de Cina ce de Taina la care au luat parte cei 12 Apostoli. Abia a doua zi, cand lumea se intoarce de la Biserica mananca produse din carn", a afirmat reprezentantul ucrainienilor din Maramures, Teodor Sopko.

De asemenea, in 10 ianuarie, la Sighetu Marmatiei va fi organizat si un Festival al colindelor ucrainene, la care vor lua parte peste 400 de participanti din diferite judete ale tarii, dar si doua formatii din Ucraina. In Maramures, cei mai multi ucrainieni locuiesc in comuna Poienile de Sub Munte, respectiv peste 10.000 de persoane, in timp ce in comunele Ruscova si Repedea exista aproximativ 5.000- 8.000 de localnici de etnie ucraineana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.