Sarbatorile de iarna sunt bogate in semnificatii, iar noaptea dintre ani are ore pline de magie. De la stramosii romani am preluat circa 70 la suta din obiceiurile populare. Am adaugat, de-a lungul vremii, aproximativ 30 la suta superstitii.

Trei, doi, unu si… atentie la semne! In familia ardeleanului Adrian D., de 25 de ani, este important cine trece primul pragul casei in intaia zi a anului.

Daca este o femeie, atunci anul va aduce ghinion, iar daca e un barbat, viitoarele 12 luni vor fi pline de noroc si bunastare.

Obiceiuri versus superstitii

Parapsihologul Radu Botez explica refugiul in „legea“ semnelor prin faptul ca, in mod subconstient, avem nevoie sa simtim ca stapanim lucrurile si ca, urmare a fricii ancestrale care il face pe om mai vulnerabil, mediul cel mai propice pentru ca superstitiile sa prinda viata este cel rural.

Rodnicia mediului rural este descrisa si de etnologul Serban Anghelescu, care spune ca „taranul credea in eficacitatea actului ritual, care era un act religios - pentru inceputul fiecarei activitati.

Nimic nu era dezlegat de Dumnezeu sau dezlegat de lumea magica. O parte dintre tarani aveau puterea sa influenteze lumea, prin acte religioase, crestine si precrestine capabile sa produca ploaia“, povesteste el.

In schimb, „oamenii cu o alta educatie, stiintifica sau pseudostiintifica, vad credinta ca pe o superstitie. Noi stam cu bratele incrucisate si lasam in voia climei, in timp ce taranii aveau certitudinea ca ceea ce faceau produce o schimbare importanta in starea vremii“, explica etnologul Anghelescu. El considera ca, prin indepartarea de lumea taraneasca, romanii si-au pierdut credinta ca ar avea vreo putere asupra lumii.

Parapsihologul Radu Botez aminteste de faptul ca Sarbatorile de iarna - perioada de dinaintea Craciunului pana la Boboteaza, sunt presarate de circa 70 la suta obiceiuri populare si ritualuri pagane, mostenite de la romani, si de doar 30 la suta superstitii.

Astfel, in revista de superstitii de pe domeniul .ro, parapsihologul aminteste ca tot de Anul Nou sunt cunoscute vrajile, descantecele, farmecele si ritualurile magice de ghicire a viitorului si urarile pentru anul care incepe. Poate si de aici, superstitia legata de imbracaminte care trebuie sa contina obligatoriu ceva rosu in noaptea dintre ani.

Decalog

1. Potrivit regulilor nescrise ale superstitiilor, activitati precum cusutul, spalatul rufelor, tricotatul, nu sunt indicate intre Craciun si Anul Nou.

2. E bine ca inainte de noaptea dintre ani sa faceti curatenie si in cele mai ascunse locuri.

3. E de rau augur sa intri in noul an fara niciun ban in buzunar. Datoriile, facturile neplatite sau banii dati cu imprumut au acelasi efect.

4. O alta superstitie spune ca in prima zi din an nu trebuie sa aruncati nimic: nici macar gunoiul...

5. Se considera ca e semn rau daca stranuti sau spargi ceva in noaptea de Revelion.

6. Aduce ghinion nu numai intoacerea filei de calendar inainte ca anul sa inceapa, dar si agatarea propriu-zisa a calendarului in cui inainte de miezul noptii.

7. Pentru nimic in lume, nu plangeti in prima zi a anului. Se spune ca orice actiune care ar influenta in mod negativ starea de spirit a unei persoane trebuie evitata pentru ca aduce ghinion.

8. La cumpana dintre ani, este bine sa aveti bani, mai ales noi, in portofel.

9. Se spune ca acel obiect pe care-l tii in mana la miezul noptii sau pe care-l apuci imediat dupa ce bat cele 12 gonguri va fi cel mai important plan al vietii tale in anul care vine. Daca tii banii in mana, vei avea satisfactii de ordin financiar, daca iti dai mana cu iubitul vei avea noroc in dragoste, iar daca tii paharul, vei avea un an vesel.

10. Dorinta pusa la miezul noptii are toate sansele sa se indeplineasca!


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.