Manifestarea din comuna ieseana consta intr-o confruntare intre doua grupuri de sateni, "valenii" si "delenii", care isi disputa suprematia in localitate. Grupul castigator are intaietate in organizarea unor evenimente pe parcursul anului urmator, cat si in fata fetelor necasatorite din sat.
"Este un eveniment placut, nu unul plin de violente cum a fost prezentat in trecut. Vrem ca din aceasta manifestare sa facem un brand al comunei. Sa ne mandrim si noi cu ceva frumos. Este adevarat ca evenimentul a degenerat in ultima perioada, dar din cauza mass-mediei si a mobilizarii fortelor de ordine", a explicat, intr-o conferinta de presa, primarul comunei Ruginoasa, Ionut Moraru, adaugand ca incepand cu anul 2009 evenimentul va fi transformat intr-un festival.
Sefii politiei iesene avertizeaza ca orice abatere antisociala va fi sanctionata, fiind vizate si persoanele care asista la confruntare si care ar putea instiga verbal cetele de mascati sa recurga la acte de violenta. Pentru a preveni astfel de acte, Primaria din comuna a organizat, in ultimele zile, intalniri cu cetatenii pentru a asigura buna desfasurare a evenimentului. Totodata, peste 25 de politisti se aflau in comuna, marti, pentru a discuta cu conducatorii cetelor de sateni.
"Anul trecut au fost intocmite sase dosare penale, iar 20 de persoane au fost sanctionate. Fata de anii trecuti, fortele de ordine vor actiona cu retinere, nu se vor forma blocaje, iar politistii vor merge in coloana cu cele doua grupuri. Incercam sa reducem numarul de forte de ordine pentru ca incita. Cei care depasesc limitele traditiei nu vor fi insa tolerati. Orice act antisocial va fi sanctionat, inclusiv cei care instiga vor raspunde la fel ca posibilul autor", a spus, la randul lui, comandantul politiei iesene, comisar-sef Liviu Zanfirescu.
Autoritatile locale se asteapta la peste o suta de participanti la manifestarea din Ruginoasa. Participantii la confruntare poarta masti, ceaune pe cap si costume din piei de animale, iar sub haine au veste de protectie confectionate din diverse materiale rezistente. Traditia dateaza de cateva sute de ani, iar primele acte de violenta au fost semnalate in anul 1967, potrivit primarului din localitate.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 9-15 decembrie...
Sursa: garbo.ro
-
Leacuri bătrânești pentru arsuri stomac - remedii naturale eficiente
Sursa: kudika.ro
-
CCR a decis când va analiza cererile de anulare a alegerilor
Sursa: wall-street.ro