Rares Grecu, un copil nevazator, este chemat in instanta pentru a acoperi o "gaura" de aproape 1.000 de euro din contabilitatea Directiei de Sanatate Publica Prahova. Numai ca "debitorul" nu a primit nici un ban de la statul roman si nici nu este parte directa in tranzactia care s-a soldat cu aceasta datorie.

Un baietel de doar 4 ani, nevazator, din Ploiesti, risca sa plateasca o datorie creata din schimbul de documente intre o clinica belgiana si Directia de Sanatate Publica Prahova. Asta din cauza faptului ca angajatii Ministerului Sanatatii si Familiei nu stiu de unde sa recupereze aproape 1.000 de euro, "datorie" care a cazut in carca micutului.

Grecu Rares Valentin a venit pe lume prematur, la doar 6,5 luni. In primele trei luni de viata, la varsta la care altii abia vad lumina zilei, micutul nevazator si-a facut o datorie de 1.000 de euro, cam cat castiga un tanar cercetator roman intr-un an. Explicatia situatiei, pe cat de absurda ar putea parea, este totusi una care sta in picioare intr-o instanta romaneasca, la termenul de miercuri al procesului deschis de catre Directia de Sanatate Publica (DSP) Prahova, judecatoarea acceptand "calitatea procesuala" a lui Rares.

AMENINTARE.

La ora anuntata, 8:30, miercuri, 25 mai, sotii Grecu au ajuns la Tribunalul din Ploiesti cu inimile indoite. In urma cu o zi au avut o discutie cu sefi din cadrul Directiei de Sanatate si cineva parea sa se fi convins pana la urma ca totul este o greseala. Dar nu stiau daca cele auzite cu o zi mai devreme vor insemna finalul acestui calvar.

Gandurile Eugeniei Cristina (40 de ani) si ale lui Petre Anton Grecu (37 de ani) se tot duc la amenintarea pe langa care au trecut: daca bunica n-ar fi fost acasa sa primeasca citatia, instanta ar fi putut hotari plata sumei revendicate fara ca ei sa afle macar de "datoria" pe care Rares Valentin o are fata de DSP. Adica ei, pentru ca, pana la urma, ar fi platit-o parintii, nu micutul. Mai fac si cate o observatie sugubeata: Rares, la 4 ani, a fost citat ca "debitor", dar daca vreun parinte ar incerca sa intre in cladirea Tribunalului cu copilul de mana, jandarmul de la poarta ar fi interzis minorului accesul.

Dupa o ora, transpirat, isi face aparitia Cosmin Pipoi Ionescu, juristul DSP Prahova, cel pe care trebuie sa-l infrunte in instanta. Fara ca macar sa se scuze pentru intarziere, tanarul functionar public anunta zambitor ca va cere o amanare a termenului de judecata. Poate pentru ca Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) sa gaseasca o iesire onorabila din aceasta situatie, devenita subiect de presa.

HARTII.

Pe cand avea 7 luni, in 2001, Rares a fost operat, in speranta de a nu ramane fara vedere, la o clinica din Antewerpen, Belgia. Potrivit procedurilor, un inspector din cadrul DSP Prahova a contactat clinica Algemeen Ziekenhuis Middelheim si a cerut o estimare a cheltuielilor medicale. Suma solicitata de partea belgiana si pe care s-a oferit sa o achite Ministerul roman al Sanatatii a fost de 5.950 de euro. La intoarcerea in tara, mama lui Rares a depus la DSP, in original, factura emisa de clinica belgiana, numai ca in valoare de 4.970 de euro. Din diverse motive, interventia medicala suferita de micut a fost facturata de catre institutia medicala belgiana cu aproape 1.000 de euro mai putin. Operatia nu a reusit, din cauza unor complicatii, iar micutul a ramas nevazator. Facandu-se vinovata ca nu s-a straduit sa produca dovezi ale justificarilor realizate personal sau prin telefon la chestionarile DSP - hartii din care sa reiasa ca a discutat cu angajatii Directiei pentru lamurirea acestei situatii -, femeia s-a trezit in- tr-o zi cu o citatie la usa.

Debitor

Cosmarul familiei Grecu se cheama "somatie de plata", respectiv o procedura legala foarte dura, care se poate consuma chiar si in absenta acuzatului, "debitorul". O hotarare judecatoreasca in astfel de situatii se soldeaza automat cu obligativitatea achitarii datoriei, respectiv poprirea bunurilor. Calea legala este una care scoate din discutie orice urma de indoiala cu privire la solicitarea financiara a DSP, dar, cu toate acestea, patru angajati cu functii si responsabilitati administrative ale institutiei au incercat pret de o ora sa ne convinga ca manevra legala nu este decat... o abureala.

BALBE.

Cu alte cuvinte, directorul economic, mangerul de marketing, seful auditului si juristul Directiei sustin ca procesul impotriva lui Rares Grecu este o miscare necesara, din punct de vedere legal, pentru a fi indeplinita inainte de a demara cu adevarat procedurile de recuperare ale datoriei: respectiv contactarea personala de catre doamna Paula Ilie, director economic al DSP Prahova, a clinicii care a incasat 5.950 de euro si apoi a emis o factura pentru o suma cu 1.000 de euro mai mica. In mod real, ministerul a dat banii, iar DSP Prahova a emis un ordin de plata catre clinica Algemeen Ziekenhuis Middelheim. Pe ordinul de plata era mentionata destinatia sumei: interventia chirurgicala pe care a suferit-o micutul Rares Valentin Grecu. Cu alte cuvinte, Directia a dat, clinica a luat, dar datoria este chemat sa o plateasca... Rares. Un copil de 4 ani, nevazator, care nu a atins banii in nici un fel. Nici macar nu ar fi putut beneficia de alte servicii medicale decat cele specificate pe dispozitia de plata.

NEREGULI.

O fi avand el dreptate Cosmin Pipoi Ionescu ca "debitorul nu are varsta", dar sa vedem ce a facut el pentru recuperarea sumei, de pe scaunul de angajat pe bugetul care se da pagubit in speta: a ales o cale juridica - somatia de plata - care da putine sanse de rezolvare a situatiei fara a pune in dificultate familia Grecu; a emis un neadevar in actiunea in instanta, afirmand ca "debitorul" a folosit acea suma, dar fara sa aduca dovezi justificative ale modului in care s-au cheltuit banii, desi banii "in recuperare" sunt un rest si nu totalul celor platiti (familia a adus factura din partea clinicii pentru o parte din suma si, pana la proba contrarie, nu avem motive sa ne indoim ca acesta este singurul act justificativ emis de clinica); pentru a agrava situatia, "debitorul" a facut referire la un ordin al MSF care obliga strict familia la a se ocupa de probarea cheltuielilor, aparut la 7 zile dupa operatia micutului si la aproape 4 luni dupa emiterea ordinului de plata.

RARISIM

Baietelul s-a nascut prematur, fiind unul dintre cazurile rare ale naturii. De aici, si numele sau, Rares. Desi mama lui are un RH al sangelui pozitiv, corpul ei a generat anticorpi caracteristici fenomenului de izoimunizare. Mai romaneste spus, trupul mamei sale a respins copilul, ca si cum ar fi un corp strain, anomalie care seamana cu aceea a cazurilor cand unul dintre parinti are RH negativ. Descoperirea deficientei la timp a facut ca sarcina sa fie dusa mai departe, dar nu pana la capat. Ochii baiatului nu s-au dezvoltat suficient, diagnosticul pus de cei mai buni oftalmologi romani fiind "persistenta vitro primitiv". Medicii au cautat o clinica din strainatate pentru o interventie medicala salvatoare, factura cu bucluc fiind, de fapt, cea care a acoperit costul operatiei suferite de Rares.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.