Doua studii realizate la cererea Institutului National de Cancer din SUA arata ca doua mari companii producatoare de tigari s-au implicat in actiuni stiintifice pentru a distrage atentia cercetatorilor de la efectele nocive ale fumatului, potrivit presei americane.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Sydney, compania Philip Morris ar fi trimis un angajat al companiei printre cercetatorii de la Institutul de Cercetare Chulabhorn din Bangkok, Thailanda, pentru a le abate atentia de la efectele fumatului pasiv catre alte surse de poluare a aerului.

De asemenea, un alt studiu efectuat de cercetatorii americani arata ca reprezentantii companiei British American Tobacco ar fi platit una dintre campaniile Fundatiei Ficatului de la Beijing, China, pentru a distrage atentia de la legatura dintre fumat si bolile de ficat.

"Avand in vedere ca tarile cu o economie dezvoltata pun tot mai multe obstacole in calea companiilor producatoare de tutun, ele trebuie sa se orienteze spre alte piete", a spus epidemiologul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Edouard Tursan d'Espaignet.

Desi ambele companii au negat rezultatele studiilor, organizatiile impotriva fumatului au cerut public institutiilor stiintifice sa renunte la cooperarea cu producatorii de tutun care incearca sa
se infiltreze pe piata in Asia, Africa si America Latina. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 80% dintre cele opt milioane de decese cauzate de fumat vor avea loc pana in anul 2030.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.