Parchetul Inaltei Curti a cerut judecatorilor arestarea lui Omar Hayssam si a lui Mohamad Munaf pentru terorism. Aceasta masura denota convingerea autoritatilor de la Bucuresti ca ei au planuit rapirea jurnalistilor romani. Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu au fost eliberati aseara… de-adevaratelea. Dupa ce si-au intalnit parintii la Cotroceni, cei trei au putut pleca, in sfarsit, la casele lor.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti au o certitudine. In urma anchetei derulate la Bucuresti si la Bagdad, ei au cerut Curtii de Apel Bucuresti emiterea mandatelor de arestare pentru Omar Hayssam si Mohamad Munaf. Acuzatia: terorism. Iata, asadar, confirmate suspiciunile aparute chiar din a doua zi a crizei ostaticilor, ca cei doi oameni de afaceri sunt implicati in rapire. Ieri-seara, la ora 22:00 instanta Curtii de Apel s-a reunit pentru a judeca solicitarea Parchetului.

Acuzarea celor doi arabi pentru infractiuni la Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea faptelor de terorism este raspunsul dat de autoritatile judiciare multor intrebari care framanta opinia publica inca din teribila zi de 28 martie. In primul rand, este prima dovada ca rapirea celor trei jurnalisti a fost pusa la cale din Romania. Care este rolul fiecarui personaj in aceasta operatiune tenebroasa, pe care presedintele Basescu ne promitea ca o vom deslusi in amanunt peste 50 de ani? Un proces public va scurta, probabil, termenul.

SUSPECT DIN PRIMA.

Cert e ca Parchetul Inaltei Curti a ajuns la concluzia ca Omar si Munaf sunt vinovati de acte de terorism in baza unei duble anchete desfasurate la Bucuresti si la Bagdad. Daca ancheta pe "felia romaneasca" a debutat in momentul in care Omar Hayssam a anuntat public ca e in contact cu rapitorii, tabloul s-a intregit alataieri, cand s-a intors de la Bagdad echipa compusa din procurorul Ciprian Nastasiu si ofiterii de politie care l-au insotit. Acestia s-au intors "inarmati" cu rezultatele investigatiei facute de ministerul irakian de externe si de politistii coalitiei.

Asa cum am mentionat in numerele precedente ale ziarului, autoritatile irakiene au arestat, inca din cea de-a doua saptamana de la declansarea crizei, o seama de cetateni irakieni, intre care rude si apropiati ai lui Munaf. Concomitent, in Romania era arestat Omar Hayssam, pentru infractiuni economice (spalare de bani, evaziune fiscala), insa sub certe suspiciuni de implicare in rapirea jurnalistilor. A urmat eliberarea celor patru ostatici, insa Munaf a fost liber doar de forma. Cetateanul irakiano-american Mohamad Munaf a fost retinut de autoritatile americane, care au motivat ca acesta "detine informatii care indica o amenintare iminenta la adresa fortelor coalitiei multinationale in Irak".

OMAR ESTE SEFUL.

Aseara, in timp ce magistratii se pregateau sa dezbata asupra arestarii lui Omar (aflat oricum dupa gratii pentru infractiuni economice), surse judiciare ne-au informat ca acuzatia precisa care i se aduce este "initiere de grup terorist", pedepsita de lege cu inchisoare pana la 15 ani. Adica Hayssam este organizatorul grupului terorist a carui activitate, in legatura cu rapirea ziaristilor, este investigata la Bucuresti si la Bagdad.

Prin urmare, pare a se contura modul cum a inceput aventura trista a lui Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu: au fost scosi din tara, sub pretextul facilitarii realizarii unor reportaje. Apoi au devenit victima unor rapitori coordonati de… insusi cel ce-i trimisese pe jurnalisti in Irak. In fine, lucrurile au luat o alta turnura, ce este acum, de buna seama, cunoscuta anchetatorilor, precum si presedintelui Traian Basescu. Intorsatura ce ar putea fi numita "pierderea controlului de catre gruparea Omar-Munaf". Probabil, la sfarsitul sorocului anuntat de seful statului, vom afla mai multe despre acest scenariu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.