Peste o suta de agentii guvernamentale, conduse de cateva mii de directori bine platiti, cheltuiesc anual aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Sutele de agentii guvernamentale din Romania trebuie restructurate, unele urmand sa fie decapitate, altele reorganizate sau unificate, propune un material neoficial realizat la nivelul Ministerului Finantelor. Unele agentii au un obiect de activitate asemanator sau chiar identic cu al altora, dar detin insa organigrame proprii, sufocate cu personal. Reorganizarea aparatului ar duce la o economie importanta de resurse la bugetul statului, care ar putea fi directionate spre finantarea activitatilor economice, sustine materialul.

Autorul crede ca Romania a ajuns sa fie dominata de o „padure de agentii“. Potrivit bilantului facut, exista cel putin 150 de agentii, dintre care multe se calca pe picioare, unele fiind cat o adevarata fabrica.

„Va dau exemplul Agentiei pentru Prestatii Sociale, infiintata in octombrie si care are acum o mie de angajati“, spune autorul materialului. La Ministerul Culturii avem un Institut National pentru Monumente Istorice, dar si un oficiu national pentru acestea. Tot de monumente se mai ocupa si un institut national in domeniul conservarii lor. Destinele culturii mai sunt gestionate de Administratia Fondului Cultural National, Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene, Centrul European de Cultura, Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii, Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura, Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Institutul de Memorie Culturala.

Ministerul are nenumarate alte centre culturale imprastiate in tara dedicate unei anumite personalitati, rromilor, evreilor, tinerimii romane sau cu obiect de activitate chiar dansul. Intrebat daca nu cumva oficiul monumentelor si institutul acestora se calca pe picioare, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a explicat: „Unul se ocupa de administrarea monumentelor, altul de cercetare“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.