Episcopul reformat Laszlo Tokes a declarat astazi la Timisoara, in cadrul unei conferinte de presa, ca a cerut insistent Parlamentului European urgentarea condamnarii comunismului, asemeni si in aceeasi masura ca si in cazul nazismului, transmite corespondentul NewsIn.

„Toata era postcomunista si restructurarea sociala reprezinta un oportunism conciliant, o renuntare la scopurile si idealurile de la care s-a plecat in decembrie 1989, un pas inapoi facut de poporul roman, care este tot mai derutat: declinul spiritului Timisoarei si dejucarea cinica a punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara. Dictatura totalitara nu a insemnat altceva decat asuprire, incalcarea drepturilor omului si decenii de inumanitate, de asta cer insistent Parlamentului European urgentarea condamnarii comunismului asemeni si in aceeasi masura ca si in cazul nazismului”, a declarat europarlamentarul Laszlo Tokes, preot reformat.

Potrivit episcopului, exista pericolul ca oamenii sa uite importanta Revolutiei din 1989 si sa „treaca sub tacere evenimentele de atunci”. „Au fost incercari de a falsifica istoria contemporana. Aceste tendinte si speculatii se mentin, punand sub semnul intrebarii credibilitatea celor intamplate in jurul Bisericii Reformate, in acele zile si vorbindu-se despre un puci, in care eu as fi fost o unealta. Ceea ce s-a petrecut in 16 decembrie 89 in preajma bisericii reformate din Piata Maria a fost ceva real, o opunere reala si spontana a oamenilor. Reprezentantii bisericilor din Timisoara, intr-un spirit ecumenic, nu am lasat uitarii ceea ce s-a petrecut”, a mai declarat Tokes.

Laszlo Tokes a fost prezent la Timisoara in 20 decembrie, ziua in care Timisoara a devenit primul oras liber de comunism din Romania. I-au fost alaturi episcopului IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, parintele vicar Nicolae Ovidiu Teodorescu, protopop de Timisoara la biserica greco-catolica si Paul Costin, reprezentantul comunitatii evreiesti din Timisoara. Fiecare dintre ei au vorbit cu respect despre implicarea episcopului reformat in evenimentele din 1989.

Implicarea lui Lazlo Tokes in Revolutia de la Timisoara a inceput practic in 10 decembrie 1989. La data respectiva el i-a informat pe enoriasii de la Biserica Reformata de faptul ca urmeaza sa fie evacuat pana la sfarsitul lunii, din lacasul de cult, pentru ca a fost auzit criticand regimul comunist. Anuntul a fost scanteia de la care a inceput Revolutia de la Timisoara din 1989. In 15 decembrie, primii enoriasi s-au strans, intr-un numar mic, in fata Bisericii Reformate, ca sa il sustina pe episcopul reformat. Numarul manifestantilor a crescut mai apoi, in 16 si 17 decembrie, cand oamenii au marsaluit inspre Piata Victoriei si sediul Comitetului Judetean. In seara zilei de 17 decembrie s-a deschis pentru prima data focul si zeci de timisoreni au murit pe strazile orasului


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.