Guvernul irakian a adoptat un proiect de lege ce prevede retragerea fortelor straine din Irak, cu exceptia celor americane, pana in iulie 2009, a anuntat presedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului de la Bagdad, citat de AFP.

"Consiliul de ministri a aprobat un proiect de lege pentru retragerea fortelor neamericane ale coalitiei. Proiectul prevede un calendar de retragere in primele cinci pana la sapte luni", ale anului 2009, a declarat Hamman Hammoudi, presedintele Comisiei de externe a Parlamentului, potrivit NewsIn.

Textul trebuie aprobat de deputati, dar nu a fost inca transmis Parlamentului irakian.

Retragerea se refera in special la cei 4.100 de soldati britanici care se afla inca in sudul tarii, in jurul aeroportului Basra. Ministrul britanic al apararii John Hutton declarase joi ca o mare parte din trupele britanice vor parasi Irakul pana la jumatatea anului 2009. "Premierul a spus clar in urma cu cateva luni ca speram ca pana la jumatatea anului viitor sa fim in masura sa efectuam o schimbare semnificativa a misiunii noastre in Irak si multi dintre baietii nostri se vor putea intoarce acasa, pentru ca treaba lor va fi incheiata", a declarat Hutton.

Citand un oficial sub acoperirea anonimatului din Ministerul Apararii, presa britanica afirmase anterior ca Londra isi va incepe retragerea in martie si ca ultimii soldati vor parasi Basra in iunie. Soldatii britanici sunt in majoritate stationati la baza aeriani din orasi nu ies in misiune decat la cererea irakienilor.

Romania are un contingent de 498 de militari in Irak. La sfarsitul lunii noiembrie, ministrul de externe Lazar Comanescu declara ca decizia de mentinere a trupelor romanesti in Irak se va lua in functie de ceea ce vor solicita autoritatile de la Bagdad si din perspectiva dorintei Romaniei de a continua eforturile de stabilizare a Irakului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.