Un numar de 45 de mine vor intra, in 2009, in programul de executie lucrari pentru inchidereasi ecologizarea suprafetelor, mine a caror activitate a incetat deja, a declarat pentru NewsIn directorul general al Directiei Resurse Minerale din cadrul MEF, Sorin Gaman

"Cele 45 de mine, de carbune, sare, minereuri etc., vor intra intr-un program de executie lucrari de inchidere si ecologizare a suprafetelor. In prezent, acestea nu mai functioneaza si nu au personal", a spus directorul general al Directiei Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Sorin Gaman.

In conformitate cu programul de perspectiva avizat de Consiliul Tehnico-Economic al MEF, in 2009, la 45 de mine se vor derula lucrari de inchidere si ecologizare (pentru 30 de mine lucrarile sunt incepute din 2008, iar pentru 15 mine, lucrarile sunt contractate pentru 2009, n.r.), pentru alte 71 de mine se vor asigura activitatile necesare de conservare in vederea trecerii la efectuarea lucrarilor de inchidere, potrivit datelor transmise de MEF.

"Inchiderea si ecologizarea suprafetelor afectate reprezinta un proces complex care are ca principal scop punerea in siguranta a iazurilor de decantare si a celorlalte depozite de deseuri minierepurtatoare de substante periculoase, securizarea minelor subterane, refacerea factorilor de mediu si diminuarea riscurilor de producere a unor accidente cu efecte majore pentru comunitatilor locale sau cu impact transfrontalier", potrivit reprezentantilor ministerului de resort.

De asemenea, anul viitor vor continua activitatile la cele opt statii de epurare a apelor de mina contaminate si asigurarea conditiilor de functionare, in scopul retinerii ionilor de metale grele, astfel incat limitele de incarcare cu poluanti a apelor evacuate in receptorii naturali sa reduca la maxim posibil impactul asupra mediului, a mai anuntat MEF.

In 2008, au inceput lucrarile pentru cele opt statii de epurare a apelor de mina contaminate si s-au asigurat conditiile de functionare.

In acest an, la 66 de mine s-au derulat lucrari de inchidere si ecologizare, la 36 dintre ele s-au finalizat lucrarile, iar la 30 de mine, vor continua lucrarile si in 2009. In acest an, pentru 82 de mine s-au asigurat activitatile necesare de conservare in vederea trecerii la efectuarea lucrarilor de inchidere.

In total, in programul de inchidere au fost incluse 550 mine. Dintre acestea, au mai ramas 267 de obiective miniere la care nu s-au efectuat lucrarile, iar la alte 238 s-au finalizat lucrarile, plus cele 45 pentru anul viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.