Consiliul Stiintific al ANSVSA considera consumul de carne de porc, in acest moment, fara pericol pentru consumatori si recomanda populatiei sa nu aiba retineri din acest punct de vedere, se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii

De asemenea, Consiliul Stiintific, luand in considerare si rezultatele studiului Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (E.F.S.A.) privind reactiile adverse la consumul de carne de porc contaminata cu dioxina, la nivelul inregistrat in acest incident, considera ca un consum mare, zilnic, pe o durata de 90 de zile (situatie de fapt exagerata), situatie care nu s-a inregistrat in Romania, nu ar putea conduce la efecte adverse asupra sanatatii consumatorilor.

Consiliul Stiintific a analizat masurile intreprinse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) ca urmare a introducerii in Romania, in conditiile de comert intracomunitar, a unor cantitati de carne de porc suspecta de contaminare cu dioxina, provenita din mai multe State Membre, cu origine Irlanda.

Astfel, Consiliul Stiintific a apreciat ca masurile intreprinse de ANSVSA, care a demarat investigatii, inainte de a fi notificata de catre Comisia Europeana, au fost in acord cu reglementarile europene pentru asemenea situatie de criza si eficiente.

"Alerta mediatica, referitoare la acest incident, nu este sustinuta stiintific", se mai arata in comunicatul Autoritatii.

ANSVSA a retras din comert o cantitate de 42,684 tone de carne si preparate din carne suspecte de contaminare, desi nu exista dovada certa a contaminarii cu dioxina a tuturor loturilor de carne de origine din Irlanda, obtinute in perioada 1 septembrie - 6 decembrie 2008.

Consiliul Stiintific a recomandat A.N.S.V.S.A. sa continue investigatiile pentru precizarea prezentei si concentratiei dioxinei, in loturile de carne sechestrate si incriminate.

Peste 130 tone de carne de porc contaminata cu dioxina au intrat in Romania in ultimile trei luni, din care 3,6 tone via Belgia, 70 de tone via Ungaria, 40 de tone pe relatia Franta, iar 20 de tone intrate in Romania prin Italia.

In urma scandalului, vanzarile la carne de porc au inceput sa scada si se astepta sa continue scaderea cu pana la 30% in perioada urmatoare, a declarat, joi, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Sorin Minea.

"De cand Romania a fost informata ca a realizat importuri de carne contaminata cu dioxina, vanzarile la carne au inceput sa mearga din ce in ce mai prost si se asteapta sa scada in continuare", a spus presedintele ARC.

Referitor la cele peste 90 de tone de preparate din carne infestata cu dioxina din Irlanda ce nu au fost inca sechestrate, Minea a explicat ca, potrivit faptului ca in Romania se consuma de la 1.500 tone la 1.800 tone de carne pe zi, aceasta carne ar putea sa nu se mai afle pe piata, fiind deja consumata.

Potrivit presedintelui ANSVSA, Radu Roatis, miercuri, la Bruxelles, in cadrul unei reuniuni, a fost adoptat un ghid cu masuri referitor la situatia contaminarii carnii de porc cu dioxina, prin care se prevede ca toata carnea exportata din Irlanda dupa 1 septembrie sa fie retrasa de pe piata.

O alta masura a ghidului prevede ca produsele compuse precum sandwich, pizza si alte produse compuse ce contin peste 20% carne de porc de origine din Irlanda sa fie de asemenea retrase de pe piata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.