Cristian Tudor Popescu a primit, pentru al patrulea an consecutiv, doua trofee - unul pentru Cel mai bun jurnalist al anului, iar cel de-a doilea pentru Cel mai bun analist politic al anului 2008, relateaza NewsIn.

Presedintele Traian Basescu a primit, de asemenea, doua trofee, unul la categoria Cel mai admirat roman al anului, iar cel de-al doilea la categoria Politicianul anului. Traian Basescu nu a fost prezent la Ateneul Roman pentru a primi trofeele.

La categoria Sportivul anului, trofeul "Zece pentru Romania" a fost acordat pugilistului Lucian Bute, care, in 2008, si-a pastrat titlul mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF.

Actorul anului 2008 a fost desemnat Florin Piersic, care a cedat premiul sau, in mod simbolic, regretatului actor Amza Pellea.

Deputatul PSD Victor Ponta a primit trofeul pentru Tanarul politician al anului 2008, iar Omul de afaceri al anului a fost votat de catre romani Ion Tiriac.

La categoria Interpretul vocal al anului, tanara cantareata Andra a castigat trofeul, la fel ca si la editia trecuta.

La Gala "Zece pentru Romania" de anul acesta, la categoria Oameni pentru Romania, au fost premiati minerii salvatori care si-au riscat viata in incercarea de a isi salva colegii mineri blocati in subteranul minei Petrila.

Incepand de anul trecut, Realitatea TV a instituit trofeele de excelenta "Zece pentru Romania", care sunt acordate unor personalitati, pentru intreaga cariera. In 2008, trofeele au fost acordate cantaretelor Angela Similea, Corina Chiriac si Margareta Paslaru, jurnalistului Cristian Topescu, sportivei Alina Dumitru, actorilor Radu Beligan, Gheorghe Dinica si Marin Moraru, scriitorului Nicolae Manolescu si politicianul Mircea Ionescu Quintus.

Ziarul "Cotidianul" decerneaza, incepand de anul acesta, trofeul "Omul anului" unei personalitati din domenile stiinta, arta sau economie. Trofeul a fost acordat de "Cotidianul" Aurorei Simionescu, o tanara cercetatoare de 24 de ani care a descoperit, in premiera mondiala, un fragment din masa de materie cosmica necunoscuta pana acum. Criteriul de alegere al "Omului anului" a fost ca acesta sa fi avut, in 2008, o performanta, ale carei efecte sa persiste pe termen lung, sa atinga cat mai multi oameni si, eventual, sa treaca de granitele tarii.

Invitatul de onoare a celei de-a patra editii a Galei Zece pentru Romania a fost fostul primar al orasului New York, Rudolph Giuliani, care a venit special in Romania pentru a asista la eveniment. Invitatii speciali ai editiilor anterioare au fost Henry Kissinger, in anul 2007 (fost Secretar de Stat al Administratiei Americane, laureat al premiului Nobel pentru Pace) si Helmuth Kohl, in 2006 (fost cancelar german).

Proiectul "Zece pentru Romania" isi propune sa delimiteze valoarea de notorietate, in acele domenii care pot accelera evolutia spre o Romanie moderna, contribuind la reconstructia elitei romanesti si la cunoasterea ei. A IV-a editie a Galei Premiilor Zece pentru Romania a desemnat castigatorii pentru 9 categorii, respectiv actori, interpreti vocali, sportivi, oameni de afaceri, jurnalisti, analisti politici, politicieni, tineri politicieni si cel mai admirat roman.

Castigatorii au fost desemnati ca urmare a unei cercetari realizate in doi pasi, de institutele TNS-CSOP, CURS, IMAS si INSOMAR, pe un esantion reprezentativ national de 3.600 de persoane cu varsta de peste 18 ani. Prin prima etapa a cercetarii sociologice s-a realizat lista de criterii si au fost facute cate zece nominalizari la fiecare categorie. Prin cea de-a doua etapa au fost stabilite clasamentele, pe baza optiunilor publicului.


REALITATEA.NET - Gala Zece pentru România: Traian Băsescu a câștigat trofeul " Cel mai admirat român"