Fostul sef al Directiei Juridice din AVAS, Alexandru Mandrut, a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare si 8 ani de supraveghere, pentru trafic de influenta, magistratii achitandu-l pentru infractiunea de luare de mita.
Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis si condamnarea cetatenei de origine moldoveana, Ludmila Buzu, acuzata in acest dosar impreuna cu Alexandru Mandrut, la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare si la o supraveghere ulterioara de inca sase ani si sase luni pentru cumparare de influenta. Ea a fost, insa, achitata pentru infractiunea de dare de mita. De asemenea, Sergiu Bulatel a fost achitat pentru dare de mita, insa a primit o amenda judiciara de 1.000 de lei.

Tribunalul Bucuresti a hotarat ca infractiunile de luare si respectiv dare de mita nu au existat in acest dosar. Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi contestata.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus, in aprilie 2007, trimiterea in judecata a fostului director juridic al AVAS, Alexandru Mandrut, retinut pentru luare de mita, alaturi de Sergiu Bulatel si Ludmila Buzu, doi dintre mituitorii sai.

Potrivit procurorilor, din probele administrate a rezultat ca, in cursul anului 2006, Alexandru Mandrut, in calitate de consilier in cadrul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a pretins suma de 40.000 de dolari de la Valeriu Guma (actionar la SC Gerom SA Buzau), iar in 11 septembrie 2006, a primit 20.000 de dolari prin intermediul Ludmilei Buzu (director general adjunct al SC Gerom SA Buzau), pentru a interveni in favoarea mentinerii in vigoare a contractului de privatizare a firmei Gerom SA.

Anchetatorii au constatat ca AVAS era indreptatita sa desfiinteze contractul de privatizare, ca urmare a neindeplinirii obligatiilor asumate prin acest contract, care fusese incheiat in septembrie 2002. Conform comunicatului DNA, Gerom SA nu si-ar fi onorat obligatiile contractuale privitoare la efectuarea investitiilor de mediu, fapt ce a atras penalitati in valoare de 214.000 euro.

Alexandru Mandrut care, din luna ianuarie 2007 a devenit director general al Directiei Generale Juridice din cadrul AVAS, a primit, spun procurorii, in 27 februarie, suma de 20.000 de dolari de la Sergiu Bulatel, prin intermediul Ludmilei Buzu, pentru solutionarea favorabila a litigiului aparut ca urmare a neplatii penalitatilor mentionate.

In schimbul mitei, Mandrut ar mai fi promis ca va interveni pentru ca AVAS sa nu desfiinteze contractul de privatizare a SC Gerom Buzau, incheiat in septembrie 2002.

Procurorii au mai stabilit ca Ludmila Buzu a primit, in 27 februarie, suma de 26.000 euro de la Sergiu Bulatel, fata de care a sustinut ca o va remite integral cu titlu de mita lui Alexandru Mandrut. Cu toate acestea, sustin procurorii, ea ar fi schimbat suma in dolari, din care i-a dat lui Mandrut doar 20.000 de dolari, iar restul si i-a insusit.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra sumelor de 20.121 dolari, 1.987,44 euro si 4.930,19 RON, precum si asupra autoturismului marca BMW apartinand lui Alexandru Mandrut, si, respectiv, asupra sumei de 5.613,25 RON, apartinand Ludmilei Buzu.

De asemenea s-a dispus disjungerea cauzei si formarea a doua noi dosare penale separate, in vederea efectuarii urmaririi penale fata de invinuitul Valeriu Guma, deputat democrat din Republica Moldova si fata de alte persoane, sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita, respectiv pentru efectuarea de cercetari pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu fata de un numar de fosti si actuali functionari din cadrul AVAS.

In plus s-a dispus disjungerea si declinarea competentei de solutionare a cauzei disjunse in favoarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, in vederea efectuarii cercetarilor penale sub aspectul savarsirii infractiunii de marturie mincinoasa, fata de o persoana avand calitatea de avocat.

Alexandru Mandrut, fost director general al Directiei juridice in cadrul AVAS si fost consilier la Directia Activitatea de Postprivatizare din cadrul aceleiasi institutii, a fost retinut, in noaptea de 27 spre 28 februarie, in jurul orei 24.00, in momentul in care primea o mita de 20.000 dolari. Impreuna cu el a fost retinuta in flagrant, pentru dare de mita, si Ludmila Buzu, cetatean al Republicii Moldova, iar cateva ore mai tarziu a fost ridicat de acasa si Sergiu Bulatel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.