Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a sustinut ieri la Senat, ca parada gay - a carei aprobare a fost refuzata de municipalitate militantilor pentru drepturile minoritatilor sexuale - trebuie sa aiba loc, intrucat este o manifestare care promoveaza diversitatea si libertatea de exprimare. "Cred in diversitate si in dreptul la viata privata si cred ca aceasta parada trebuie sa aiba loc.

Nu trebuie sa ne placa tuturor, dar nu trebuie sa impiedicam libertatea de exprimare", a spus Macovei, citata de Mediafax. Ministrul Justitiei a militat in favoarea abrogarii articolului 200 (privind incriminarea relatiilor homosexuale), in 2001, cand facea parte din societatea civila. Macovei nu a fost de acord cu argumentele autoritatilor locale privind dificultatea de a asigura protectia participantilor la o asemenea manifestare. "Aceasta este vina noastra, este vina fortelor de ordine. Faptul ca noi avem o neputinta nu trebuie sa se reflecte asupra libertatii lor de exprimare", a precizat Macovei. Primaria Capitalei a respins, la sfarsitul saptamanii trecute, solicitarea militantilor pentru drepturile minoritatilor sexuale de a organiza un mars in Bucuresti, din cauza "incapacitatii de a asigura protectie manifestantilor".

"Nu exista suficiente forte de ordine pentru a asigura protectia participantilor la manifestatie. Jandarmeria - care este singura forta de securitate care poate asigura protectia si ordinea publica - este ocupata, sambata si duminica, cu meciurile din Divizia A", a declarat ieri pentru Mediafax, secretarul general al municipalitii Bucuresti, Dumitru Stanescu. "Fara o protectie adecvata, nu se poate organiza o manifestatie. Chiar ei au subliniat faptul ca, in timpul unei manifestatii similare, la Budapesta, participantii au fost huiduiti de trecatori, au fost atacati cu pietre. Deci, fara o protectie adecvata nici nu se pune problema aprobarii unei asemenea manifestatii", a mai spus Stanescu.

Florin Buhuceanu, presedintele asociatiei "Accept" pentru drepturile minoritatilor sexuale a declarat ieri ca s-a cerut autorizatie de la Primaria Capitalei pentru organizarea marsului si ca municipalitatea a revenit asupra deciziei, dupa ce aprobase initial solicitarea. Presedintele "Accept" sutine ca manifestatia ar putea avea loc indiferent daca primaria va acorda sau nu autorizatie, fiind vorba despre "o actiune de nesupunere civica, la data si pe traseul propus primariei".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.